Rysslands vice premiärminister Alexander Novak och president Vladimir Putin. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Sergei Guneyev/AFP/TT

Priset på rysk gas till Europa skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Europa betalar nya rekordpriser för rysk gas. Orsaken är att den nya gasledningen Nord Stream 2 inte får klartecken av Tyskland och att europeiska länder inte tecknar långtidskontrakt på gas, hävdar Rysslands vice premiärminister Alexander Novak.

Det europeiska priset på gas nådde nytt rekord i början av veckan. Då hade det ökat med nästan 800 procent sedan början av 2021. På julafton sjönk priset igen, men det har fortfarande en ökning med över 400 procent sedan januari, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ryska statskontrollerade Gazprom som har monopol på exporten till Europa skickar gasen i ledningar genom Polen och Ukraina. Men Gazprom har skurit ned kraftigt på leveranserna, hävdar Ukraina.

Kriget i Ukraina

”Att minska gasförsörjningen till EU vid en tidpunkt då kostnaden har nått 2 000 amerikanska dollar (per tusen kubikmeter) tyder på att detta inte är ekonomiska beslut, utan rent politiska beslut som syftar till att öka trycket på EU att lansera North Stream 2 på ryska villkor” skriver Ukrainas chef för gasexport, Sergej Makogon, på sin Facebooksida på julaftonen.

Det sker samtidigt som spänningarna ökar mellan Ryssland och Väst. På julafton publicerades nya satellitbilder av vad som uppges vara ny rysk mobilisering nära Ukraina.

Gasledningen Nord Stream 2 är 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

”Inga långtidskontrakt”

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak hävdar dock att det höga gaspriset beror på att det saknas långtidskontrakt på rysk gas och att Nord Stream 2 inte kommer i gång, enligt planen.

– Länder som får gas på kontrakt som löper under lång tid får den mycket billigare sade Alexander Novak.

Amerikanska kongressen betraktar företaget som bygger Nord Stream 2 som ett ryskt maktinstrument. Mellan 2017 och 2019 lagrades rör till bygget i Karlshamn i Blekinge. Foto: Johan Nilsson, TT

Stopp i flera år

Konflikten om Nord Stream 2 är inne på tredje året. Det var hot om amerikanska sanktioner som stoppade bygget strax före jul 2019.

I oktober 2021 meddelade bolaget att gasledningen var färdigställd, men en juridisk process i Tyskland, om formellt godkännande, har fördröjt leveransen ytterligare av rysk gas till Europa.

Gasledningen Nord Stream 2 i Ryssland Foto: Nord Stream 2/Nikolai Ryutin

Sanktioner av USA

USA och ett antal Östeuropeiska länder har motsatt sig projektet eftersom de anser att nya gasledningen kommer att göra EU ännu mer beroende av rysk gas. Ryssland står i dag för 35 procent av EU:s behov av gas.

Den senaste uppgiften från ryska regeringen är att Nord Stream 2 kan få ett tyskt godkännande i mitten av 2022, uppger ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass enligt ett uttalande av vice premiärminister Alexander Novak på julaftonen.

Fakta om Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 är cirka 246 mil lång och är delvis lagd i svensk ekonomisk zon.
  • Arbetet med ledningen låg nere i över 1,5 år på grund av USA:s hot om sanktioner mot projektet. Då var cirka 230 mil klart.
  • Planen var att ledningen skulle vara klar i slutet av 2019.
  • Visst arbete med gasledningen fortsatte dock under de amerikanska sanktionerna. Det gällde rörläggning i djup som inte överstiger 30 meter, vilket USA inte motsatte sig.
  • I december 2020 uppgav Nord Stream 2 till SVT Nyheter att det återstod att lägga cirka 120 kilometer pipeline in danska vatten och cirka 30 kilometer tyska vatten i Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet