Rör till gasledningen Nord Stream 2 förvaras i tyska Mukran nära Sassnitz i väntan på att läggas ut i Östersjön. Foto: Stefan Sauer, AP 4 december 2020

Trots hot om amerikanska sanktioner – arbetet med gasledningen återupptas

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan stoppades arbetet med att bygga den omstridda naturgasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.  Nu bekräftar bolaget för SVT att det genomfört rörläggning i tyska vatten – trots hot om sanktioner från USA.

USA har upprepade gånger kritiserat gasledningen och Europas beroende av energiimport från Ryssland. Bakom projektet står i första hand det ryska statskontrollerade företaget Gazprom, men även icke ryska bolag.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 246 mil lång och är delvis lagd i svensk ekonomisk zon. Arbetet med ledningen har legat nere i drygt ett år på grund av USA:s hot om sanktioner mot projektet. Då var cirka 230 mil klart.

Kriget i Ukraina

Nu bekräftar bolaget att det återupptagit arbete med ett ryskt rörläggningsfartyg i den tyska ekonomiska zonen.

”Rörläggningsfartyget Fortuna har avslutat en 2,6 kilometer lång sektion i den tyska ekonomiska zonen där vattendjupet är mindre än 30 meter” skriver Steffen Hartmann vid Nord Stream 2:s kommunikationsavdelning i ett mejl till SVT

Hartmann uppger att det nu återstår att lägga 120 kilometer i danska vatten och cirka 30 kilometer i tyska vatten. Bolaget vill dock inte uppge hur planerna ser ut för den närmaste tiden.

”Vi har inte möjlighet att lämna ut detaljer om själva byggandet, men kommer att informera om de fortsatta planerna i sinom tid.”

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

Planen var att ledningen skulle vara klar i slutet av 2019.

Men när det bara var omkring 16 mil kvar att bygga beslutade USA att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 omedelbart måste upphöra med all byggverksamhet om de vill slippa amerikanska sanktioner.

”Om de väljer att utöva sanktionsbelagd verksamhet ger de upp sin tillgång till USA:s ekonomi” uppgav Williams S. Martin, presstalesperson på amerikanska ambassaden till SVT Nyheter när arbetet stoppades för ett år sedan.

Enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters förbereder USA nya sanktioner mot Nord Stream 2. Reuters hänvisar till uppgifter från den avgående Trump-administrationen.

Fakta USA:s sanktioner

  • Den 20 december 2019 undertecknade president Donald Trump National Defense Authorization Act (Lagen om anslag till det nationella försvaret) och Protecting Europe’s Energy Security Act (Lagen om skydd av Europas energisäkerhet, PEESA).
  • Lagarna innebär att berörda parter måste säkerställa att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 omedelbart upphör med all byggverksamhet och inleder en nedtrappning för att ”visa god vilja” i enlighet med direktiv från Office of Foreign Assets Control (Myndigheten för kontroll av utländska tillgångar).
  • Det gäller även parter som avsiktligt sålt, hyrt ut eller tillhandahållit fartyg för arbetet med att lägga ut rörledning på 30 meters djup eller mer för Nord Stream 2,
  • Parter som inte följer direktiven kommer att beläggas med sanktioner i enlighet med PEESA, uppgav USA:s ambassad i januari 2019 till SVT.

Källa: USA:s ambassad i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet