Arbetet med att bygga naturgasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland stoppades på grund av amerikanska sanktioner. Foto: EPA/Clemens Bilan

Fortsatt stopp för gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att lägga den omstridda gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön står still sedan förra året. Knappt fem månader efter att USA införde sanktioner finns ingen tidsplan när arbetet kan återupptas, uppger bolagets talesperson Jens Mueller till SVT Nyheter. Samtidigt närmar sig ett ryskt rörläggningsfartyg området.

Planen var att gasledningen skulle vara klar i slutet av 2019. Men när det bara var omkring 16 mil kvar att bygga beslutade USA att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 omedelbart måste upphöra med all byggverksamhet om de vill slippa amerikanska sanktioner.

Arbetet står fortfarande still. Bolaget kan inte heller redovisa någon tidsplan när arbetet kan återupptas.

Kriget i Ukraina

”Därför är vi tvungna att leta efter nya lösningar för att anlägga återstående 6 procent av vår gasledning. Nord Stream 2 och de företag som bistår vårt projekt är övertygade om att snarast möjliga anläggning av gasledningen är något som gynnar Europas energisäkerhet, de europeiska konsumenterna, EU:s ekonomiska konkurrenskraft och de klimatmässiga åtagandena” svarar Jens Mueller, talesperson för Nord Stream 2, i ett mejl till SVT Nyheter.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

Ryskt rörläggningsfartyg på väg

Stoppet gjordes den 20 december 2019 efter att USA:s president Donald Trump undertecknade en lag om sanktioner mot företag som deltar i att bygga ledningen från Ryssland till Tyskland.

Då var 2 300 av cirka 2 460 kilometer färdigställda.

Bakom projektet står i första hand det ryska statskontrollerade Gazprom, men även icke-ryska bolag.

Och den senaste veckan har bland annat amerikanska Bloomberg rapporterat att det ryska rörläggningsfaryget Akademik Chersky närmar sig området. Fartyget ägs av Gazprom och har färdats i 88 dagar från Nachodka  i Asien och befinner sig i Östersjön sedan några dagar.

Fartyget har tidigare nämnts som ett möjligt lösning av den ryska energiministern Alexander Novak, uppger den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass som också rapporterat att fartyget är i Östersjön.

”Vi kommenterar inte spekulationer. Vi kommer att informera om våra planer i sinom tid” skriver Jens Mueller i mejlet till SVT Nyheter.

Miljoninkomster till Blekinge

Hamnen i Karlshamn lagrade rör till bygget från 2017 till 2019. Det har inbringat stora summor till kommunen. Hamnbolaget har levererat 83 miljoner kronor till kommunen och dess holdingbolag Stadsvapnet som äger hamnbolaget, uppger hamnens vd.

– En stor del av det kommer av Nord Stream affären. Men jag går inte in på vinstnivån på varje enskild affär, säger Mats Olsson, vd vid Karlshamns hamn till SVT Nyheter.

Rör till Nordstream 2 lagrades i Karlshamns hamn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson, TT

”Rättsligt okontroversiellt”

Projektet är rättsligt okontroversiellt eftersom den första rörledningen godkändes 2008. Det föreligger inga hinder enligt havsrättskonventionen för att lägga ytterligare en ledning i samma zon, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Främst påverkas Ukraina, som med projektet utesluts långsiktigt som transitland för rysk naturgas till EU, säger han och fortsätter:

– Nordstream har därvid placerats på USA:s sanktionslista, eftersom amerikanska kongressen betraktar företaget som ett ryskt maktinstrument. I EU är det framförallt Tyskland som efterfrågar rysk gas, sedan de stängde ner sina egna kärnkraftverk, och det är det rysk-tyska samarbetet som driver Nordstream framåt trots all kritik.

Fakta om USA:s sanktioner

Den 20 december 2019 undertecknade president Trump National Defense Authorization Act (NDAA, Lagen om anslag till det nationella försvaret) för budgetåret 2020, inklusive Protecting Europe’s Energy Security Act (PEESA, Lagen om skydd av Europas energisäkerhet) från 2019.

Berörda parter måste säkerställa att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 ”omedelbart upphör med all byggverksamhet” och inleder ”en nedtrappning för att visa god vilja” i enlighet med direktiv från Office of Foreign Assets Control (OFAC, Myndigheten för kontroll av utländska tillgångar.)

Det gäller även ”berörda parter som avsiktligt sålt, hyrt ut eller tillhandahållit fartyg för arbetet med att lägga ut rörledning på 30 meters djup eller mer för Nord Stream 2”. Parter som inte följer dessa direktiv kommer att beläggas med sanktioner i enlighet med PEESA.

Källa: USA:s ambassad i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet