Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd Karlshamn.

Lokalt stöd för gasledning

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som regeringen ogillar tanken på Nordstream 2 är lokala politiker glada för Karlshamns centrala roll vid ett bygge av gasledningen.

Som SVT Nyheter kunde avslöja i går vill det ryska gaskonsortiet lagra stora mängder rör i Karlshamns hamn under byggandet av gasledningen.

När frågan diskuterades i riksdagen på torsdagen meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) att regeringen ogillar tanken på ytterligare en gasledning i Östersjön. Hon sa också att det saknas rättsliga grunder för Sverige att säga nej.

Rysk gasledning i Östersjön

Men partiet lokalt är inte på samma linje. Kommunalrådet i Karlshamn, Per-Ola Mattsson (S), menar att politikerna i kommunfullmäktige är överens.

– Vi fattade ett enigt beslut om det här i juni. Hamnen begärde nämligen att få köpa mark av kommunen och var också tydliga med vad de skulle ha det till, säger han.

Vad säger du själv om att ni har olika uppfattning centralt och lokalt?

– Det har vi nog egentligen inte. Ur hamnens perspektiv är det bra. Men sen kan man alltid diskutera miljö och själva gasledningen, men det är en fråga på en helt annan nivå. Den kan man inte ta i Karlshamn, säger Per-Ola Mattsson (S)

Oro från en del håll

Men det finns de lokala politiker som uttrycker sin oro över själva bygget.

– Jag anser att Sverige bör agera och säga nej till Nordstream 2, säger oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M).

Socialdemokraten Anders Karlsson, ledamot i kommunfullmäktige samt ordförande i hamnbolagets styrelse, säger att bolaget kommer att gynnas vid ett ja till gasledningen.

– Det är ju en bra affär för Karlshamns hamn, eftersom det är rätt stora volymer det handlar om, både som ska transporteras och som ska lagras i hamnen. Det för vår del positivt, säger Anders Karlsson (S)

Vad betyder det för Karlshamn som kommun?

– Det är alltid bra när kommunen bolag kan göra bra affärer. Sedan ger det ju arbetstillfällen även om det inte är några större mängder som vi pratar , kanske ett tiotal nya jobb.

Han vill däremot inte gå in på hur mycket pengar det handlar om.

– Jag vill inte närmare kommentera ekonomin, säger han.

VAD ÄR NORD STREAM 2?

  • Nord Stream 2 är en naturgasledning som ska gå mellan Ryssland och Tyskland. Tanken är att ledningen ska gå bredvid den redan existerande Nord Stream.
  • Nord Stream har ägts fram till nu av ett schweizregistrerat konsortium. Huvudägare är ryska Gazprom (50%) där den ryska staten är majoritetsägare.
  • Ledningen är 120 mil lång och planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten. Därför behövs ett godkännande från respektive stat. Tyskland har redan godkänt.
  • För att kunna genomföra arbetet behövs tillgång till hamnar kring Östersjön.
  • Arbetet planeras vara klart 2019.

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet