Valerij Zaluzjny pekas ut som hjärnan bakom Nord stream-operationen Foto: AP

Fransk media pekar ut hjärna bakom Nord Stream-sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Det franska radionätverket France Info har genomfört en granskning av sabotaget bakom Nord Stream. Där pekas Ukrainas tidigare ÖB Valerij Zaluzjny ut som hjärnan bakom operationen.

Efter sabotaget vid Nord Stream inleddes tre utredningar i Tyskland, Sverige och Danmark, som snabbt kom att fokusera på segelbåten Andromeda som blev ett av utredningarnas huvudspår.

Nu har France Info publicerat en stor granskning av sabotaget som redogör för en mängd spår kring just Andromeda – som de menar leder till Ukraina.

Sabotage mot Nord Stream

Vissa besättningsmedlemmars mobiltelefoner och satellittelefoner kan kopplas till landet. Uthyrningen av båten arrangerades av en ukrainsk affärsman, som ägde flera företag i Ukraina.

Pekar ut Ukrainas tidigare ÖB

Hösten 2023 redogjorde både Washington Post och Der Spiegel om teorin för ett ukrainskt sabotage, med en högt uppsatt officer som sponsor för operationen: Roman Tchervinskyj.

Men France Infos granskning menar att det här inte är möjligt, då Tchervinskyj misslyckats med en annan känslig operation strax innan Nord Stream-sabotaget.

Istället pekar de ut Valerij Zaluzjny. Ukrainas tidigare ÖB som avsattes av president Zelenskyj den 8 februari 2024.

Förnekas av Zaluzjny och Zelenskyj

En holländsk källa uppges ha larmat CIA om ett eventuellt sabotage på Nord Stream några månader innan det skedde. Enligt källan ska dykarna som utförde sabotaget tagit sina order från Zaluzjny. Zaluzjny var även den som vid tidpunkten för sabotaget ledde landets specialstyrkor.

– Underrättelsespecialisterna jag pratar med håller med, säger journalisten Shane Harris från Washiongton Post till France Info.

– Enligt dem var det inte president Zelenskyj som godkände eller beordrade denna operation. Vilket gör att han kan förneka att han spelade någon roll i den.

Både Zaluzjny och president Zelenskyj förnekar all inblandning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hamnchefen berätta om dagen när segelbåten Andromeda, som påstås ha används av sabotörerna, lade till i Sandhamn. Foto: SVT/Ben Scheurer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet