Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hamnchefen Peter Jörgensen berätta om dagen när segelbåten Andromeda lade till i Sandhamn. Foto: SVT/Ben Scheurer

Han tog emot utpekade Nord Stream-båten: ”Var många ombord”

Uppdaterad
Publicerad

Segelbåten Andromeda har pekats ut som ett av huvudspåren kring sabotaget mot Nord Stream. Knappt två veckor innan sprängningarna tog Peter Jörgensen emot den i Sandhamns hamn i östra Blekinge.

Den 13 september 2022 anlöpte segelbåten Andromeda hamnen i Sandhamn. Hamnchefen Peter Jörgensen var den som då tog emot båten.

– De betalade hamnavgift för två gästnätter, och jag fick hjälpa dem att tanka. Och de betalade kontant, i euro. Det reagerade jag på, säger Peter Jörgensen.

Sabotage mot Nord Stream

Spår av sprängämnen

Ombord på båten fanns flera personer.

– De var fler än fem i alla fall. Mestadels män i 35-45-årsåldern, men också någon kvinna tror jag. De kunde prata engelska, men de var ju inte engelsktalande så att säga från början.

Den 22 september exploderar Nord Stream-ledningarna. Senare framkommer det uppgifter om att Andromeda är ett av utredarnas huvudspår, med teorin att besättningen kan ha varit en pro-ukrainsk sabotagegrupp. Ombord på båten ska också spår av sprängämnen säkras.

”Höll sig mycket för sig själva”

Men i Sandhamns hamn, två veckor tidigare, hade Peter Jörgensen inga misstankar av den typen mot besättningen.

– De skötte sig, och jag skjutsade skepparen till butiken för att handla. Sedan vet jag att andra båtgäster reagerat på att de inte hjälpt till när nya båtar kom in och att de höll sig mycket för sig själva, men det var inget jag själv märkte av.

Har du mer ögon och öron med dig generellt nu?

– Ja, på för- och eftersäsongen när vi har få båtar här så har jag faktiskt det. Inte bara på grund av det här, men vi lever i en otrygg värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet