Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Regina Svedberg Ågren berättar om dagens besked från Åklagarmyndigheten.

Svenska utredningen av Nord Stream-sabotaget läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om grovt sabotage mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 läggs ner. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Förundersökningen har varit systematisk och noggrann. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Säkerhetspolisens utredning om grovt sabotage mot gasledningarna i Östersjön har pågått i drygt 16 månader.

Nu meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att utredningen läggs ner.

Omfattande beslag

Kort efter att detonationerna inträffade spärrades området som ligger i svensk ekonomisk zon av och en teknisk undersökning genomfördes med hjälp av marinen.

Efteråt meddelade myndigheterna att “omfattande beslag” gjorts på havsbotten och att de utredde händelsen som grovt sabotage. Analyser av beslagen visade senare att de hade spår av sprängämnen.

– Jag vill särskilt framhålla den snabba och effektiva insats som den svenska marinen och Kustbevakningen genomförde i syfte att säkra brottsplatsen. Utan deras insatser hade myndigheterna inte kunnat nå det utredningsläge som vi nu har nått fram till, säger Mats Ljungqvist.

Tyska utredningen fortsätter

Parallellt med den svenska utredningen har undersökningar pågått även i Tyskland, Danmark och Polen, och flera av länderna gjorde sedermera egna brottsplatsundersökningar.

– Den tyska förundersökningen fortsätter och på grund av den sekretess som råder för internationellt rättsliga samarbeten kan jag inte ytterligare kommentera det samarbete som har skett. Jag kommer med hänvisning till detta inte heller kunna kommentera något ytterligare kring den svenska utredningens slutsatser eller kommentera eventuella misstänkta personer i den svenska utredningen, säger Mats Ljungqvist.

Se hela SVT Nyheters sändning om Nord Stream här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT samt SVT

FAKTA: SABOTAGET MOT NORD STREAM

Klockan 02:03, natten den 26 september 2022 exploderade gasledningen Nord stream 2 sydost om den danska ön Bornholm.

Nästan exakt 17 timmar senare, klockan 19:03 exploderade Nord stream 1 och Nord stream 2 på tre platser mellan Bornholm och Karlskrona.

Explosionerna skedde inte inom någon nations territorialvatten men inom Danmarks och Sveriges ekonomiska zoner.

Svenska myndigheter inledde redan dagen efter en förundersökning om grovt sabotage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.