Bild från arbetet med Nord Streams första gasledning. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Nu byggs Nord Stream 2

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar rören till gasledningen Nord Stream 2 läggas ner i södra Östersjön. När Nordstream 1 byggdes så användes Slite hamn på Gotland.

Även för bygget av Nord Stream 2 fanns intresse för att lagra rör i Slite hamn, men lagringen blev omdebatterad. Nordstream ägs av det ryska företaget Gazprom, som i sin tur har ryska staten som majoritetsägare. Såväl Sveriges försvarsminister som utrikesminister avrådde från uthyrning av plats i Slite med hänvisning till säkerhetspolitiska skäl.

Region Gotland valde till slut att inte hyra ut plats för lagring av rör medan Karlshamns kommun sade ja. För Gotlands del innebar det att regionen missade inkomster på mellan 25 och 50 miljoner kronor.

Rörläggningen har börjat

Nord Steam 2 ska gå parallellt med den redan klara ledningen Nord Stream 1. Gasledningarna går mellan Ryssland och Tyskland på Östersjöns botten.

Nord Streams nya gasledning är tänkt att gå parallellt med den befintliga. Foto: SVT Design

Under söndagen började de första rören att läggas ner i en del av Östersjön som tillhör den svenska ekonomiska zonen. Arbetet väntas pågå till sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.