Bild från arbetet med Nord Streams första gasledning. Foto: Mikko Lindskog/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu byggs Nordstream 2

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar rören till gasledningen Nordstream 2 läggas ner i södra Östersjön. När Nordstream 1 byggdes så användes Slite hamn på Gotland.

Även för bygget av Nordstream 2 fanns intresse för att lagra rör i Slite hamn, men lagringen blev omdebatterad. Nordstream ägs av det ryska företaget Gazprom, som i sin tur har ryska staten som majoritetsägare. Såväl Sveriges försvarsminister som utrikesminister avrådde från uthyrning av plats i Slite med hänvisning till säkerhetspolitiska skäl.

Region Gotland valde till slut att inte hyra ut plats för lagring av rör medan Karlshamns kommun sade ja. För Gotlands del innebar det att regionen missade inkomster på mellan 25 och 50 miljoner kronor.

Rörläggningen har börjat

Nordstream 2 ska gå parallellt med den redan klara ledningen Nordstream 1. Gasledningarna går mellan Ryssland och Tyskland på Östersjöns botten.

Nord Streams nya gasledning är tänkt att gå parallellt med den befintliga. Foto: SVT Design

Under söndagen började de första rören att läggas ner i en del av Östersjön som tillhör den svenska ekonomiska zonen. Arbetet väntas pågå till sommaren 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer