Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Försvarsministern välkomnar Gotlands nej

Uppdaterad
Publicerad

Gotland och Karlshamn svänger i frågan om att hyra ut hamnar till den ryska gasledningen Nord Stream 2. Besluten välkomnas av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Kommunernas kovändning kom efter att företrädare för Gotland och Karlshamn igår fick en säkerhetspolitiks genomgång av utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).  

– Vi hade väldigt bra och seriösa och allvarliga diskussioner där vi kunde bidra med information, även sekretessbelagd, på mötet i går. Jag tycker att det är tillfredsställande att man nu har tagit det här steget, säger han till TT.

Rysk gasledning i Östersjön

LÄS MER: Gotland säger nej till att hyra ut hamnen i Slite

– Jag har stor respekt för hur man hanterat den här frågan, man har haft ett seriöst förhållningssätt till allvaret i frågan, säger Peter Hultqvist.

”Väntat beslut”

Han framhåller att det inte förekommit någon diskussion om ekonomisk kompensation till kommunerna. Men man har diskuterat möjliga ”tillväxt- och utvecklingsbefrämjande åtgärder”.

LÄS MER: Kommunen vill frysa avtal

För Gotlands del innebär beslutet att säga nej till att hyra ut hamnen i Slite en förlust i nödvändiga inkomster och arbetstillfällen på ön.  

– Vi kommer efter årsskiftet att träffa kommunerna igen, säger Hultqvist.

”Naturlig konsekvens”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar beskeden så här:

– Nu har kommunerna dragit de här slutsatserna och jag tycker att de är en naturlig konsekvens utifrån den information de har fått, säger han.

Han vill inte gå in på hur regeringen kan tänka sig att kompensera Gotland och Karlshamn.

– Regeringen kommer att fortsätta att träffa kommunerna efter årsskiftet, då får vi ta diskussioner om konsekvenserna av det här, säger Löfven.

Väntat besked

Enligt SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein var beskedet från Gotland och Karlshamn väntat.  

– Detta kommer efter mötet med utrikesministern och försvarsministern och efter det har de inte något alternativ. Det vore anmärkningsvärt att man på kommunal nivå fattar beslut som riskerar att påverka svenska säkerhetspolitiska intressen.  

Gotlands formella beslut om att säga nej kommer att fattas på Tekniska nämndens möte på torsdag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet