Foto: TT

Protester mot presidentfruns roll i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike protesterar nära på 200.000 människor i en namninsamling mot att president Macrons fru Brigitte får officiell status som landets första dam. Presidentens stora popularitet har dalat till rekordlåga förtroendesiffror.

Under vårens valrörelse lovade Emmanuel Macron att definiera rollen för landets första dam, ”la première dame”. Det är en titel som enligt författningen inte finns men presidentens maka – eller en annan partner – förväntas utföra ceremoniella plikter tillsammans med statschefen.

Macron ville ha en officiell och erkänd status för uppdraget men utan lön ur statskassan.

Får egen personal

Presidentens hustru Brigitte Macron har en stab av rådgivare, sekreterare och säkerhetspersonal, vilket kostar omkring fyra miljoner kronor – men ingen titel, tydliga arbetsuppgifter eller budget.

I ett nytt lagförslag, rörande etik för franska politiker, har regeringen bland annat lagt ett förslag om en officiell titel och erkänd status för landets första dam.

LÄS MER: Fillon anklagas ha avlönat sin fru – utan att hon arbetat

Protester mot ny roll för ”första damen”

Detta väckte protester och en namninsamling startades med krav på folkomröstning i frågan.

– Det finns ingen anledning att presidentens fru har en egen budget av allmänna medel, säger författaren och initiativtagaren Thierry Paul Valette.

LÄS MER: Toppolitikernas ”first ladies” ställde upp på en bild – en detalj får internet att reagera

Han anser att det är det franska folket som ska välja sina egna företrädare, men han vill inte ifrågasätta Brigitte Macrons kompetens.

Emmanuel och Brigitte Macron bor i Elyséepalatset i Paris med en stab på 800 personer. Foto: TT

Ser ut att i stället landa i en förordning

Det verkar nu också som att de som protesterat får som de önskat. Enligt uppgift till franska BFMTV blir det ingen förändring av den franska konstitutionen, för att skapa en officiell plats i den för Frankrikes presidents make eller maka.

Även om den tanken ska ha funnits hos Emmanuel Macron och hans stab, ska den idén nu ha slopats, och i stället arbetar man för att ta fram en officiell förordning, där man i transparensens namn slår fast exakt vilka resurser och vilka medarbetare som presidenthustrun har att tillgå, i sina uppdrag vid makens sida.

Ska inte ha påverkats av protesterna

Man vill alltså skapa ett dokument där alla skattebetalande fransmän ska kunna veta hur mycket Brigitte Macron kostar dem, och samtidigt till viss mån sätta ett tak på de utgifterna.

Enligt Huffington Posts franska upplaga har också arbetet med denna förordning pågått under en längre tid sedan valet, och från regeringens håll nekar man till att namninsamlingen på något sätt påverkat beslutet.

Inga familjemedlemmar i parlamentet

Hela förslaget till den ovan nämnda nya etiklagen har dock inte skrotats. Fortfarande föreslås att parlamentsledamöter å sin sida ska förbjudas att anställa familjemedlemmar, mycket till följd av en följetong av skandaler under det franska presidentvalet i våras.

Den konservativa högerns kandidat François Fillon hamnade då i blåsväder då det avslöjades att hans fru Penelope mottagit nära fem miljoner kronor i statlig lön som hans assistent.

Macron rivstartar

Emmanuel Macron har rivstartat sitt presidentskap med tuffa förslag om reformer på arbetsmarknaden och kontroversiella neddragningar inom försvaret. Han har lagt ner avsevärd diplomatisk energi med medlarförsök mellan Libyens olika fraktioner.

Hans förtroendesiffror är dock rekordlåga. Bara 36 procent av tillfrågade i en mätning nyligen var nöjda med sin nye ledare. Motsvarande siffror vid samma tillfälle för hans föregångare Hollande och Sarkozy låg på mellan 56 och 66 procent.

LÄS MER: Analys: Enorma utmaningar väntar Macron

Även om Macron vann stort i vårens presidentval, med 66 procent, anses han till stor del ha vunnit genom de många proteströster som främst las på honom för att motarbeta hans motståndare, Nationella frontens Marine Le Pen, som fick 33 procent i valets andra, avgörande omgång.

Valdeltagandet var också historiskt lågt, på strax under 75 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.