Foto: TT

Toppolitikernas ”first ladies” ställde upp på en bild – en detalj får internet att reagera

Uppdaterad
Publicerad

Titta noggrant på bilden – är det något som sticker ut? Fastnade din blick möjligtvis på mannen i vänstra hörnet? Då är du inte ensam. Bilden på toppolitikernas partners har fått internet att fyllas med kärlek. Men nu väcks också ilska efter att Vita huset utelämnat mannens namn i bildtexten på deras hemsida.

Statsmän och kungligheter samlades i Belgien för Nato-toppmöte – och som brukligt ställer maktens partners upp på en bild. Och många har reagerat på den ensamme mannen i vänstra hörnet.

Men det är inte så konstigt att Gauthier Destenay, som enda man, befinner sig på bilden med nio kvinnor. Och det rör sig inte om några av de kvinnliga världsledarnas makar – varken Theresa Mays man Philip eller Merkels make Joachim Sauer syns på bilden

G7-mötet i Italien

Nej, Gauthier Destenay är sedan 2015 gift med Xavier Bettel, världens ende homosexuella regeringschef.

Hyllas för jämställdheten

Destenay medverkan på bilden har hyllats stort i sociala medier, som ser hans medverkan som ett viktigt ställningstagande i HBTQ-frågor.

”Den här bilden har allt! Helt enkelt ett starkt ställningstagande för jämställdhet”, skriver en användare på Twitter.

”Det är första gången jag ens hört talas om premiärminister Xavier Bettel och hans man Gauthier Destenay och jag blev rörd till tårar”, skriver en annan.

LÄS MER: Terrorn i fokus när topparna träffas på Sicilien

Inte först

Paret från Luxemburg är visserligen det enda öppet homosexuella paret med en regeringschef, men först är de inte.

Både den belgiske premiärministern Elio Di Rupo och Islands Jóhanna Sigurõardóttir har varit före.

Kritik mot Vita huset

Men när Vita huset lade ut bilden på sin Facebooksida utelämnades Gauthier Destenays namn i bildtexten, vilket fick människor i kommentarsfältet och på Twitter att reagera och anklaga Vita huset för att vara homofobiskt, skriver bland annat The Guardian.

Vita huset har inte kommenterat missen, men uppdaterade bildtexten och inkluderade då Gauthier Destenays namn.

Känner du igen några av världsledarnas respektive? I bildtexten hittar du facit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

G7-mötet i Italien

Mer i ämnet