– Tyskarna är dåliga, mycket dåliga, uppges Trump ha sagt inför ögonen på flera EU-toppar. Foto: TT

Trump till attack på Tysklands exportindustri

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump fortsättar att skapa rubriker under sin resa genom Europa. Nu går han till fränt angrepp mot Tysklands handelspolitik och de tyska biltillverkarna.

– Tyskarna är dåliga, mycket dåliga, uppges Trump ha sagt inför ögonen på flera EU-toppar.

Fredagens G7-möte på Sicilien är premiär både för USA:s president Donald Trump och Frankrikes nyvalde dito Emmanuel Macron. Det hade kunnat ha bättre förutsättningar.

LÄS MER: Trumps svärson utreds av FBI

Inför mötet rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel att USA:s president Donald Trump uttryckt stor irritation över Tysklands överskott i handelsbalansen.

”Vi kommer stoppa det”

Under toppmötet i Bryssel ska han öppet ha beklagat sig över de tyska exportframgångarna inför flera EU-toppar, rapporterar tidningen.

– Tyskarna är dåliga (bad), väldigt dåliga, ska Trump ha sagt enligt källor som var med på mötet.

– Titta på alla miljoner bilar de säljer i USA. Fruktansvärt. Vi kommer att stoppa det.

För Trump är USA:s underskott i handeln med Tyskland en stark irritationsfaktor. Han har tidigare hotat med straffskatter på BMW-bilar som byggs i Mexiko för att sedan säljas på den amerikanska marknaden. Han ska också i tidigare intervjuer ha uttryckt missnöje med den stora andelen tyska bilar på gatorna i hemstaden New York.

Byggs i USA

Samtidigt hör det till saken att många ”tyska” bilar som BMW, Mercedes och Volkswagen som rullar i USA är byggda i USA. Redan 1992 startade BMW sin monteringsanläggning i Greer, South Carolina. Sedan dess har företaget investerat åtskilliga miljarder i anläggningen där det i dag arbetar närmare 9.000 personer.

TV: Här knuffar Trump Montenegros premiärminister

Bland de närvarande fanns EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk. Juncker ska ha försvarat Tyskland genom att säga att frihandelsrättigheter gynnar alla.

Träffar Merkel

Det finns ännu ingen officiell kommentar från vare sig Tyskland eller Vita huset, men vid dagens G7-möte kommer Trump att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Taourmina.

Enligt Süddeutche Zeitung är flera av EU:s tjänstemän ”chockade” över hur dåliga kunskaper den amerikanska delegationen verkar ha om internationell handel. Bland annat påstås de inte vara helt på det klara över att EU-länderna ingår sina handelsavtal gemensamt och att EU är en tullfri zon.

På fredagen, vid G7 mötet på Sicilien, försökte Jean-Claude Juncker tona ned det inträffade.

– Det var en öppen och rak diskussion, men inte aggressiv. President Trump ser ett problem med tyska exportöverskott, medan vi försökte få honom att titta på USA:s handel med hela EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.