Foto: Filippo Monteforte, AFP/TT

Theresa May: ”Sociala medier måste ta ansvar för att stoppa terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier och internetleverantörer har ett ansvar att ta när det kommer till att motverka terrorism. Det säger Storbritanniens premiärminister Theresa May under en presskonferens på fredagen med anledning av att världens ledare sammanträder för G7-mötet i Italien.

Storbritanniens premiärminister Theresa May inledde presskonferensen på G7-mötet mot bakgrund av måndagens terrordåd i Manchester.

Medan terrororganisationen Islamiska staten (IS) förlorar mark i Syrien och Irak ökar antalet hemvändande jihadister. Hoten ökar, snarare än minskar, menar hon och tillägger att terroristerna också i stor utsträckning har flyttat ut på internet. Sociala medier och internetleverantörer – med stöd av ny teknik och rätt verktyg – bör kunna tysta terrorismens röst på webben.

– De har ett ansvar att göra mer för att stoppa detta, säger Theresa May.

Enligt Theresa May har de samlade världsledarna under G7-mötets första dag enats om att tvingande lagstiftning för internetaktörer är rätt väg att gå.

LÄS MER: Terrorn i fokus när topparna träffas på Sicilien

Syrienfrågan på dagordningen

Mycket av fokus under de kommande dagarna kommer att ligga på hur världens mäktigaste länder ska samverka mot internationell terrorism. Theresa May nämner att man också kommer diskutera vägar för att sätta press på Iran, på grund av landets närvaro i krigets Syrien.

– Irans inblandning i Syrienkonflikten destabiliserar regionen.

LÄS MER: G7: Ingen framtid möjlig med al-Assad

Fredlig lösning för Nordkorea

Man siktar också på att nå en överenskommelse om hur den nyligen eskalerade situationen på Koreahalvön ska lugnas ner. Enligt Theresa May ligger fokus på att finna en fredlig lösning.

Lika väl måste världen stå enad när det kommer till utmaningar med klimatförändringarna, menar hon.

– Storbritannien står kvar hängiven på denna agenda. De globala utmaningar vi möter idag är mer akuta än tidigare, säger hon och tillägger att terrorism också är något som bara kan bekämpas tillsammans.

LÄS MER: Trump till attack på Tysklands exportindustri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.