Syriens president Bashar al-Assad i Paris år 2010. Foto: Arkivfoto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

G7: Ingen framtid möjlig med al-Assad

Uppdaterad
Publicerad

G7-gruppens utrikesministrar har enats om att Syrienkonflikten inte kan få någon fredlig lösning så länge Bashar al-Assad sitter kvar vid makten.

– Ingen framtid är möjlig i Syrien med al-Assad, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault.

Utrikesministrarna inom G7 varnar för ytterligare militär upptrappning i Syrien.

Tillerson: Assad en opålitlig partner för Ryssland

Samtidigt som de utesluter ett scenario där al-Assad har makten ger de sitt stöd till den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson, som i dag reser till Moskva för ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Det står klart för oss att Assadfamiljens välde närmar sig slutet, sade Rex Tillerson till reportrar strax innan han reste.

– Vi hoppas att den ryska regeringen inser att de har lierat sig med en opålitlig partner i Bashar al-Assad, fortsatte Tillerson.

LÄS MER: Tillerson möter Lavrov i Moskva

G7 Möts om läget i Syrien

Han och de andra utrikesministrarna inom G7 – världens sju främsta utvecklade ekonomier – samt deras kollegor från Turkiet, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien och Qatar har deltagit i ett möte särskilt inriktat på situationen i Syrien.

– Alla G7-stater vill undvika en militär upptrappning och se en politisk lösning utan att en ny våldsspiral utlöses. Vi vill få med oss Ryssland så att landet stödjer den politiska processen för en fredlig lösning i Syrien, säger Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Trycket på Putin ökar

Ambitionen är att få Ryssland att klippa banden med Syrien och al-Assad. Trycket på den ryske presidenten Vladimir Putin att göra så har växt sig allt starkare efter förra veckans kemvapenattack, som den syriska regimen misstänks ligga bakom.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har i en intervju med Sky News sagt att man kommer att diskutera möjligheten att utfärda sanktioner mot personer inom den syriska och ryska militären.

Någon enighet om sådana sanktioner har dock inte nåtts under tisdagens möte, enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet