Apotekare om läget i Syrien: ”Inkomsterna räcker knappt till mat”

Uppdaterad
Publicerad

Syrienkriget går nu in i sitt 12:e år. Samtidigt är den humanitära situationen värre än någonsin.

– Omvärlden har svikit oss. Efter elva år utan några som helst lösningar är det dags att vi börjar tänka om – kriget måste få ett slut, säger ”Helen” som bor kvar i al-Hasakah provinsen i nordöstra Syrien.

Efter elva år av krig i Syrien, är befolkningen mer pressad i dag än någonsin tidigare. Detta vittnar apotekaren och kvinnorättsaktivisten ”Helen” om som i dag befinner sig i al-Hasakeh provinsen i nordöstradelen av Syrien.

– Jag trodde aldrig att jag skulle behöva frysa om nätterna, och sitta i mörkret utan elektricitet. Trots att jag jobbar varje dag och har det mycket bättre än många andra, räcker min lön knappt till att försörja min familj, berättar hon.

Syrienkriget

Inget slut i sikte

Efter elva år utan en lösning är det dags att de ansvariga ledarna i och utanför Syrien börjar tänka om, menar Helen. Hon, precis som många andra syrier, har tappat förtroendet för det internationella samfundet och Syriens oppositionsledning som arbetar i Genève.

Samtidigt som läget har förvärrats, börjar alltfler grannländer mjuka upp tonen mot landets omstridde president Bashar al-Assad.

Relationer återupptas med Bashar al-Assad

Förenade Arabemiraten är det första grannlandet att återuppta bilaterala relationer med Syrien. Trots att man tidigare har fördömt regeringen och tillsammas med andra grannländer uteslutit Syrien från Arabförbundet, vill man nu återuppta särskilda bilaterala relationer.

Under förra veckan besökte Bashar al-Assad även Arabemiraten för första gången sedan kriget bröt ut. Dubais emir Mohammed Bin Rashid al-Maktoum välkomnade Bashar al-Assad, där denne också passade på att uttrycka sitt stöd för Ryssland i Ukraina.

– Omvärlden har svikit oss, menar ”Helen”. De har glömt bort vårt lidande, men samtidigt är vi beroende av deras hjälp. Därför måste alla parter börja tänka annorlunda och komma överens om en lösning, även om det innebär att de måste kompromissa.

– Kriget måste ta slut. Syrier måste kunna komma tillbaka till sitt hemland, känna trygghet och få sin frihet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet