Norske biståndschefen Jan Egeland: ”Europa måste hjälpa flyktingarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är galet att flyktingkrisen i syriska Idlib inte får större uppmärksamhet, säger Jan Egeland, generalsekreterare för biståndsorganisationen Norsk flyktinghjälp. – Det är den värsta fördrivningen av civila i det värsta kriget i vår generation, säger han i SVT:s Agenda.

Jan Egeland vill se större diplomatiska insatser för de hundratusentals civila som befinner sig i skottelden mellan Assadregimen och de sista rebellerna i norra Syrien.

Men grannlandet Turkiet, som redan tagit emot 3,5 miljoner flyktingar från Syrien, har stängt sina gränser. Och i Europa är motståndet till att öka flyktingmottagandet stort.

– Vi går mot ett blodbad när Assadregeringen, Ryssland och Iran inte vill ha en vapenvila. Och extremisterna därinne är villiga att kämpa in i det sista, säger Jan Egeland.

Hör Jan Egeland om krisen i Syrien och de europeiska ländernas ansvar i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.