IS-attacken mot fängelse i Syrien ”en varning till hela världen”

Uppdaterad
Publicerad

Striderna i och kring Gweiranfängelset i norra Syrien fortsätter att rasa. Samtidigt som dödstalen befaras stiga – enligt uppgift använder IS-män civila som mänskliga sköldar – riktar kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali hård kritik mot västvärlden.

– Vi är inte beredda att offra vårt folk för att skydda världen från terrorister, säger han till SVT Nyheter.

Attacken mot Gweiranfängelset – där så många som 3 500 IS-medlemmar varav många utländska krigare sitter – inleddes i torsdags och pågår fortfarande.

– Det här är bland de farligaste personerna som IS har haft, det är tungt kriminella jihadister som är experter på det som de gör, säger Shiyar Ali.

Enligt honom har minst 80 IS-krigare och runt 25 kurdiska soldater, civila och fängelseanställda, dött i striderna.

– Det finns personer kvar inne i fängelset och vi vet inte vad som har hänt med dem. Jag har sett bilder från IS där människor har tagits gisslan. Men vi vet inte om de lever eller om de har dött.

”Den största operationen sedan vi besegrade IS”

Utöver Gweiranfängelset ska ytterligare två mindre fängelser ha attackerats, enligt uppgift till SVT Nyheter. Detta bekräftas av Shiyar Ali.

– Det här är den största operationen sedan vi besegrade IS militärt.

Shiyar Ali säger samtidigt att kurderna länge varnat för situationen.

– Det har skett flera försök de senaste två åren, men det här var det största med planering både utanför och innanför fängelset. Det här är en varning till hela världen.

Kurderna, som spelade en avgörande roll när IS besegrades, har tidigare uttryckt besvikelse över att västländer vägrat ta hem sina IS-resenärer.

– Dessa länder måste ta sitt ansvar. Vi klarar inte av det här själva. FN, EU, USA och koalitionen mot terrorism, där Sverige ingår, måste agera. Och det måste ske snabbt, annars kommer läget att förvärras, säger han och fortsätter:

– Vi har sagt det tidigare och nu har vi beviset: det här är en tickande bomb. Den här attacken har krävt många offer och vi är inte beredda att offra vårt folk för att skydda omvärlden från terrorister.

”De gömmer sig bland civila”

Enligt uppgifter till SVT Nyheter sitter minst fyra svenska IS-medlemmar fängslade i Gweiranfängelset men Shiyar Ali har inga uppgifter om dem.

– Omkring 500 har flytt, en del har dött och en del har tillfångatagits igen. Vi vet inte exakt hur många som deltar i striderna men det har varit bilbomber och raketattacker.

– De gömmer sig också bland civila, vi befarar att det här kan kräva många offer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.