Expert: ”Putins lärdomar från Syrien tillämpas i Ukraina i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket av Rysslands krigföring, propaganda och agerande i Ukraina känns igen från när Ryssland var i Syrien. Detta menar Aron Lund, Syrienexpert på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).

– Man har använt Syrien för att vässa den ryska stridsmakten, menar han.

Putin har dragit lärdomar från Syrien som idag tillämpas i Ukraina. Detta menar Aron Lund, FOI:s Syrienexpert.

Han påpekar att Putin själv flera gånger har pratat om att befälhavare har övat i Syrien, för att skaffa sig krigserfarenhet. 

– Man har använt Syrien för att vässa den ryska stridsmakten och ge nyckelpersonalen stridserfarenheter. Den siffran som nämndes av Putin förra året är att 90 procent av alla ryska piloter har stridserfarenhet. Då är det förstås i Syrien man har skaffat sig denna erfarenhet, menar han.

Krigsförbrytelser en del av rysk taktik 

Han ser också ett flertal likheter mellan Rysslands agerande i Syrien och i Ukraina idag – bland annat när det kommer till krigsföringen och propagandan man använder.

– Ryska styrkor har begått en hel del krigsförbrytelser i Syrien och verkar nu också göra det i Ukraina. Att belägra städer, attackera civila mål och öppna humanitära korridorer, är en taktik som påminner om den Ryssland använde i Syrien.

Men skillnaden, menar han, är att man i Syrien var en stödjande makt till Syriens president Bashar al-Assad. I Ukraina ansvarar Ryssland för allting och där är det tydligare vem som gör vad.

Ukrainakriget hotar utvecklingen i Syrien 

En allvarlig konsekvensen av Ukrainakriget som Aron Lund tycker är viktig att lyfta, är att den rysk-amerikanska diplomatin går in ett slags djupfryst läge. Då kommer konflikter över hela världen att påverkas.

Även Syrien kommer att påverkas mycket om USA och Rysslands relation försämras ännu mer.

– Den FN-resolutionen som är särskilt hotad är resolutionen som tillåter hjälporganisationer att föra in biståndmaterial över den turkiska gränsen. Om den inte förnyas i år riskerar flera miljoner människor att bli helt avskurna från bistånd. Detta skulle vara en enorm och omedelbar humanitär katastrof. 

Parterna kan medvetet hålla läget låst 

Under de senaste elva åren inblandade parter inte varit inriktade på att få slut på kriget, menar Aron Lund.  

 – Man håller medvetet läget låst – och när man väl förhandlar ser man endast efter sina egna klienter, om det nu är Ryssland med Assad, USA med de kurdiska grupperingarna, eller Turkiet med olika rebellstyrkor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.