Föräldrar till studenterna vill inte att fallet nu ska anses som avslutat. Foto: SVT

Regering bekräftar mord på studenter i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

De 43 mexikanska studenter som försvann i höstas mördades av en knarkkartell, som misstog dem för att tillhöra ett konkurrerande kriminellt gäng, uppger landets regering. Därmed bekräftar den till slut att lärarstudenterna är döda.

Studenternas försvinnande i staden Iguala ledde till omfattande protester där demonstrerande krävde att få veta sanningen.

Tidigare har regeringen hållit fast vid att studenterna ”nästan säkert mördats” efter att ha drabbat samman med korrumperade poliser som lämnat över dem till medlemmar i knarkkartellen Guerreros Unidos.

Riksåklagaren Jesús Murillo, som också ingår i regeringen, säger nu att det inte finns några tvivel om att studenterna mördades, brändes och därefter kastades i floden San Juan. De dödades eftersom gängmedlemmarna ansett att studenterna tillhört det rivaliserande gänget Los Rojos.

Kvarlevor som hittats var så svårt brända att identifieringen har varit komplicerad. Hittills har bara en av studenterna kunnat identifieras.

Föräldrar till studenterna vill inte att fallet nu ska anses som avslutat. De desperata föräldrarna klamrar sig fortfarande fast vid hoppet om att de 42 studenterna ännu är vid liv, eftersom bara en kropp har identifierats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.