Foto: TT

Regeringsstyrkor uppges ha intagit hela östra Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Syriska regeringssoldater har nu tagit kontroll över samtliga delar av Aleppos gamla stad.

Det uppger det oppositionsvänliga och Londonbserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Soldaterna och dess allierade styrkor rapporterades ha gått in i rebellhållna delar av Aleppos gamla stad under tisdagen och ska nu alltså ha tagit total kontroll över området.

Syrienkriget

Seger för Assad

Erövringen innebär en viktig seger för al-Assadregimen i det fem år långa inbördeskriget.

Frågan är nu vilka delar av storstaden Aleppo som rebellerna eventuellt lyckas behålla. En rebellkälla har sagt att de aldrig kommer att lämna Aleppo – detta efter rapporter om att amerikanska och ryska diplomater förbereder sig för att diskutera hur gerillamän skulle kunna evakueras om de ger upp.

”Jättelik kyrkogård”

Rebellerna har kontrollerat stora delar av östra Aleppo i nära fem år men har förlorat nästan två tredjedelar av sitt område de senaste två veckorna. Tiotusentals civila är fortfarande fast i området.

FN, vars personal är begränsad till regimkontrollerade delar av staden, beskriver situationen i östra Aleppo som ”mycket katastrofal”. FN har tidigare varnat för att området riskerar att bli en ”jättelik kyrkogård”.

Rebellerna vill ha evakuering

Rebellstyrkorna i Aleppo vill, under FN:s översyn, evakuera 500 personer vars medicinska tillstånd beskrivs som kritiskt, rapporterar Reuters.

Oppositionsstyrkorna kräver också att de civila som vill lämna östra Aleppo får göra det norrut från staden. 

Rebellerna vill också, enligt Reuters, att de ”inblande parterna” inleder samtal om stadens framtid så snart den humanitära situationen lösts.

Kriget i Syrien

I mars i år hade kriget i Syrien pågått i fem år. Då beräknades minst en kvarts miljon människor ha dödats och en miljon ha skadats i konflikten.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner personer har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.

13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Källa: FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet