Foto: TT

Risken att Norwegians strejk når Sverige ökar

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan det norska pilotförbundet, Norwegian Pilot Union, och flygbolaget Norwegian fortsätter. Under måndagen ställdes ett möte mellan parterna in.

Det var piloterna som valde att inte dyka upp, skriver norska E24. Halvor Vatnar, som företräder piloterna säger att mötet ställdes in på grund av ”formaliteter”. Enligt honom var det ”ett diskussionsmöte”, inte förhandlingar.

Omkring 70 piloter som flyger för Norwegian togs ut i strejk lördag morgon i protest mot piloternas allt sämre arbetsvillkor. På onsdag kväll kan även svenska och danska piloter som jobbar för företaget tas ut, som en sympatiåtgärd.

Norwegianstrejken

– I princip alla piloter som normalt sätt flyger utifrån Arlanda för Norwegian kommer då att vara i strejk, säger Martin Lindgren, ordförande vid Svensk Pilotförening, till TT.

Ska ha hotat med konkurs

Tidigare i dag kom uppgifter om att Norwegian ska ha hotat med att försätta dotterbolaget, Norwegian Air, i konkurs och på det viset tvångsavsluta strejken. 200 personer skulle förlora jobbet och 500 bli erbjudna en anställning via ett bemanningsföretag. Flygbolaget har inte velat kommentera uppgifterna.

– Norwegians lednings dörr är öppen, det har vi sagt hela tiden. Det är i allas intresse att man kommer fram till en lösning så snart som möjligt, säger Norwegians presschef, Lasse Sandaker-Nielsen till E24.

Norwegian har de senaste fyra-fem åren kraftigt ökat användningen av bemanningsanställda piloter utanför Skandinavien. Enligt Martin Lindgren använder sig nu arbetsgivarorganisationen i Norge av dessa piloters låga kostnader och dåliga villkor som ett argument för att försämra villkoren för de anställda piloterna i Skandinavien.

Fakta: Norwegian

Norwegian är Skandinaviens tredje största flygbolag med cirka 4.500 medarbetare.

Norwegiankoncernen består av moderbolaget Norwegian Air Shuttle (NAS) och hel- och delägda dotterbolag i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Irland och Singapore.

Samtliga skandinaviska piloter är anställda av det norska dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN).

Av de cirka 700 piloter som är anställda vid NAN är cirka 150 svenska.

Källa:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet