Foto: TT

Norwegian hotar permittera 800 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Flybolaget Norwegian permitterar 800 kabinanställda från onsdag morgon om inte konflikten med piloterna har lösts innan dess.

Nedräkningen till vad som kan bli ett veritabelt flygkaos pågår nu, och ska kaoset undvikas är det bråttom. Svensk pilotförening organiserar en del av de piloter som sannolikt kommer att strejka under morgondagen och ordföranden Martin Lindgren är inte särskilt optimistisk:

– Det är klart att det fortfarande är ett varsel och sätter man sig och förhandlar i natt så kan man ju blåsa av eller skjuta på konfliktåtgärderna. Men än så länge har man ju inte ens börjat förhandla, säger han.

Norwegianstrejken

Ytterligare 650 piloter i strejk

Ett 70-tal norska piloter har sedan i lördags gått ut i strejk i strid för ett kollektivavtal och facket hotar med att från och med midnatt ta ut ytterligare 650-700 piloter, från Norge, Danmark och Sverige, i strejk.

De piloter som Svensk Pilotförening organiserar ingår i dessa siffror. Att en del piloter ligger under Svensk Pilotförening snarare än under de andra förbunden beror på att de fördes över från flygbolaget Fly Nordic som Norwegian köpte år 2007.

Det skulle i såfall innebära att en stor del av Norwegians flygplan blir stående på marken från och med i morgon. 54 avgångar från Arlanda, och sju från Landvetter, riskerar då att försenas eller ställas in. Ett drygt tiotal av dessa är svenska inrikesflyg, till bland annat Malmö, Umeå och Luleå.

En rad svenska Norwegian-piloter väntas också ansluta sig i en sympatistrejk i morgon kväll.

Beredskap i Sverige

På Swedavias pressavdelning säger man sig inte ha fått några uppgifter från Norwegian om hur man planerar morgondagens flygningar i Sverige.

– Vi har en beredskap för att det kan bli inställda flighter i morgon, men det är stor osäkerhet runt detta och vi har ingen aning om omfattningen. Generellt ger vi alla passagerare rådet att följa rapporteringen kring det som händer och ta del av vår information, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som passagerare om du drabbas.

”Inte oväntat”

Den norska flygjättens mottdrag att nu permittera 800 kabinanställda inför en eventuell pilotstrejk visar att parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

Marit Lindén, ordförande i Norwegian Kabinförening, säger till den norska sajten E24 att permitteringsåtgärden inte var oväntad, med tanke på det läge man befinner sig i.

Hans-Erik Skjeggerud, ordförande för det norska fackförbundet Parat, som organiserar både piloter och kabinanställda inom Norwegian, håller med Marit Lindén.

– Det är en normal och vanlig situation när situationen blir som den blir. Eftersom piloterna strejkar måste de permittera kabinpersonalen, säger han.

”Moraliskt förkastligt”

Hans-Erik Skjeggerud är däremot mycket upprörd över att Norwegian, som han säger, har använt strejkbrytare under pilotkonflikten.

– Strejkbryteri är moraliskt förkastligt. I vår nordiska modell har vi regler om hur vi löser arbetskonflikter. Nu försöker de ödelägga de relgerna, säger Skjeggerud till SVT Nyheter.

Kom aldrig till mötet

Under dagen har 19 avgångar ställts in, men det har främst handlat om norska inrikesflyg. Norwegians långflygningar från Skandinavien till Storbritannien, Asien och USA påverkas inte i nuläget. Här kan man se exakt vilka avgångar som försenats och ställts in.

Företagets ledning har under dagen tagit initiativ till diskussioner med fackförbunden Parat och Norwegian Pilot Union. Detta gjordes även under måndagen men fackförbunden valde att inte komma till mötet.

– De vill bara diskutera och inte förhandla. Att de bjuder in är lite av ett spel för galleriet, säger Hans-Erik Skjæggerud.

På Norwegian säger man sig vara oförstående till Parats inställning samt att piloternas krav på att få till ett kollektivavtal med moderbolaget, i stället för med dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN), inte är möjligt.

FAKTA: PERMITTERING I NORGE

  • Permittering är en tillfällig åtgärd som innebär att arbetstagaren åläggs att vara befriad från arbetet medan arbetsgivaren är befriad från löneplikten.
  • Arbetsförhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare ska bestå, och det förutsätts att arbetsuppehållet är tillfälligt, för om så inte är fallet ska en uppsägningsprocess inledas.
  • Permitteringen ska ha saklig grund som har med företaget att göra och inte den anställda. Exempel på saklig grund kan vara nödvändiga kostnadsminskningar, orderbrist och praktiska arbetshinder, och en förutsättning för permitteringen är att behovet av det är temporärt.

Källa: Norden.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet