Foto: TT

68 IS-anhängare gripna för Istanbuldåd

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets premiärminister Ahmnet Davutoglu uppger att fem personer gripits misstänkt för inblandning i måndagens självmordsattack i Istanbul, enligt nyhetsbyrån Reuters. De flesta av de dödade turisterna var från Tyskland, men målet för attacken tros inte ha varit tyskar.

Sammanlagt har nu fem personer gripits för inblandning i attacken. Premiärminister Davutoglu säger enligt Reuters att självmordbombaren kommit som flykting från Syrien och att det finns en ”koppling” till terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

– Men Daesh (IS) är en mellanhand, säger premiärministern enligt Hürriyet Daily News, och antyder enligt tidningen att ”en annan makt står bakom attacken”.

Terrordådet i Istanbul

Tidigare under onsdagen kom uppgifter om att de turkiska myndigheterna i en landsomfattande insats under tisdagen och onsdagen gripit 68 misstänkta anhängare av terrorgruppen Islamiska staten (IS), enligt statliga medier. Det är ännu oklart på vilket sätt de gripna ska vara relaterade till bombdådet.

Bland dem finns tre ryssar som ska ha gripits i turistorten Antalya, misstänkta för att på något sätt vara inblandade ii självmordsattacken som på måndagen, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Gripandet av ryssarna skedde under en razzia mot misstänkta medlemmar av terrorrörelsen Islamiska staten. Enligt ryska polisen har de misstänkta haft kontakter med IS-krigare och försett gruppen med logistisk hjälp.

Tusentals till Syrien

Rysslands generalkonsulat i Ankara har bekräftat fängslandet av trion. ”Skälen för att de frihetsberövats håller på att klarna”, säger generalkonsuln Alexander Tolstoy Pyatenko enligt nyhetsbyrån Tass.

Polisen i Antalya uppger att de beslagtagit cd-skivor och dokument kopplade till männen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att en person från Syrien låg bakom dådet, medan premiärminister Ahmed Davutoglu hävdar att Islamiska staten ligger bakom dådet.

I november sade det ryska utrikesdepartementet att 2.719 ryssar hade rest till Syrien för att ansluta sig till IS.

Av dessa har 160 dödats, 73 har återvänt och 36 har gripits, säger vice utrikesminister Oleg Syromolotov enligt nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Istanbul

Mer i ämnet