Emil, 24, på plats i kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Emil bor och studerar i Istanbul. Tanken var att han under förmiddagen skulle besöka platsen där en bomb nu har briserat. – Känns sjukt, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Den 24 åriga studenten planerade att tillsammans med sin flickvän besöka Sultanahmet nu under förmiddagen. Tanken var att besöka den moské som ligger i anslutning till det torg som nu bomben misstänks ha briserat på. Men som tur var försov sig paret.

– Klockan var väl omkring 10:30 och vi vaknade till av att familj och vänner hörde av sig och frågade om vi var ok. Vi fattade ingenting, men ganska snart började vi förstå att något hade hänt, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Terrordådet i Istanbul

”Känns sjukt”

Ni försov er alltså? Men skulle dit idag?

– Ja, det känns sjukt nu när jag tänker på det. Vi skulle precis till den platsen det allt verkar ha hänt, säger han.

Emil har sedan i höstas bott och studerat i Istanbul. Han är född och uppvuxen i stadsdelen Valsätra i Uppsala.

– Jag bor bara några tunnelbanestationer därifrån. Jag hörde ingen explosion eller så, men vi följer både svenska och turkiska media nu för att få reda på vad som hänt, säger han.

Tänker på att vara försiktig

Under den senaste tiden har det skett flera dåd i den turkiska huvudstaden. Något som både har påverkat och påverkat den svenska studenten.

– Det är inte så att jag är rädd när jag går på stan, men man tänker på det ibland. Och diskuterar det med sina vänner här. Man känner av spänningar på grund av det läget som råder i landet.

Hur menar du?

– Ja, det är en stor skillnad från att gå på stan i Uppsala. Där är det av förståeliga skäl mycket lugnare. Men inte bara med tanke på det som skett här tidigare, utan även på grund av att staden generellt är större, säger han.

Undviker folkmassor

Vidare berättar Emil att han oftast undviker stora folkmassor just på grund av den oroliga situation som råder vanligtvis.

– Man är som sagt inte rädd, men det är klart att man hela tiden har något i bakhuvudet. Sen var min familj väldigt noga med att säga åt mig innan jag reste hit att ta det försiktigt, säger han.

I Istanbul har Emil många vänner, vänner som han nu har kontaktat för att höra hur de mår.

– Vissa hörde explosionen. Några var i angränsande kvarter. Men som jag förstått det mår alla bra, säger han.

Välbesökt plats

Hur är det området?

– Det är ett turistfullt område. Många människor rör sig där på dagarna, så det är ett under att det som det ser ut nu ”bara” är 10-15 som verkar ha dött, säger han.

Under fina dagar brukar Emil tillsammans med hans kompisar vara på torget på dricka kaffe. Han beskriver platsen som en möteplats, ett stort torg. Inklämt mellan flera av stadens största turistattraktioner.

”Stanna inne”

Vad tänker ni göra resten av dagen?

– Till en början kommer vi nog stanna hemma. Men vi tänker nog försöka bege oss ut på stan om en stund. Men då bege oss till andra delar av Istanbul. Vi kommer försöka hålla oss borta från sotra folkmassor, säger han.

Hur får ni information om det som händer?

– Främst via svenska medier.

Hur tror du denna händelse kommer påverka dig framöver?

– Svårt att säga. Man går ju lite i en illusion att saker inte kan hända en själv. Men när det bli så här påtagligt så är det ju oundvikligt att man blir lite fundersam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Istanbul

Mer i ämnet