Grindar sätts nu upp för att förhindra att ännu fler människor tar sin tillflykt till stationen i hopp om att kunna ta sig vidare till bland annat Tyskland. Boende i Budapest och turister har klagat på att de inte kunnat ta sig fram i kollektivtrafiken. Foto: Ronald Verhoeven SVT

Grindar ska hålla flyktingar ute från Budapests stationer

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1.000 flyktingar från olika länder har tagit sig till Budapest i Ungern. Där hoppas de kunna ta sig vidare inom EU. Men nu sätts stängsel och grindar upp som ska hindra dem att slå läger i väntan på någon form av transport. Här vid just östra stationen, Keleti, går tågen mot Tyskland.

På stationen finns bara begränsat med mat och vätska. Den hjälp de får är från volontärer, någon direkt hjälp på plats från den Ungerska regeringen ges inte.

Om fyra dagar ska alla flyktingar bort från tågstationerna och istället föras till ett läger. På stationerna finns varken toalett eller duschar för att kunna hjlälpa alla som kommer dit. Ungern har fått pengar från EU för att tillfälligt kunna hjälpa de flyktingar som vill ta sig igenom landet. 

Undviker asylansökningar

De som söker asyl efter att ha tagit sig över gränsen från Serbien registreras av myndigheterna. Därefter förväntas de resa till flyktingläger i väntan på att få sina fall  prövade. Men de flest som kommer vill inte söka asyl i just Ungern.

Detta för att undvika att skickas tillbaka hit som det första EU-landet de rest in. Vittnen som nyhetsbyrån Reuters talat hävdar att många av lägren är överfulla och det saknas exempelvis filtar för människor att sova på. 

Hundratusentals människor försöker ta sig till EU på flykt undan krig och fattigdom i mellanöstern och Afrika. Hittills i år har mer än 140.000 människor stoppats vid gränsövergången mellan Serbien och Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.