Svenska Päivi drabbad av regnovädret på thailändska paradisön

Uppdaterad
Publicerad

Stora regnmängder på kort tid har lett till omfattande översvämningar i södra Thailand och mer regn är att vänta de kommande dagarna. Många svenskar befinner sig i det drabbade området – Ute på gatan är det vatten upp till rumpan, säger Päivi Anntila till SVT Nyheter.

Det är de sydliga delarna av landet som är värst utsatta. Översvämmade vägar och järnvägar har gjort att stora delar av infrastrukturen slagits ut. Minst 120.000 hushåll i nio provinser har drabbats samtidigt som tusentals personer har evakuerats.

Flera öar som befinner sig i riskområdet är också populära turistmål för svenskar. En av dem som befinner sig i det översvämmande området är Päivi Anttila och hennes resesällskap. Just nu är de på norra delen av ön Kho Samui som drabbats av översvämningarna. Det har regnat konstant sedan de kom den 26:e december, berättar hon. I onsdags svämmade stan de bor i över.

”Vatten upp till rumpan”

– Ute på gatan är det vatten upp till rumpan ungefär. Du kan inte ta dig fram med moped eller cykel. Det finns en del som paddlar sig fram på luftmadrasser, berättar hon.

– Just nu kanske det inte är det bästa läget att åka hit.

Hon är glad att de har med sig papaply och kortlek, för de sitter bara på hotellet nu och väntar på att det ska sluta regna.

– Orolig, nja nej det vet jag inte. Det är inte så mycket att vara orolig för. Jag kan inte göra så mycket iallafall, säger Päivi Anttila.

Väntas fler skurar

Mer regn är att vänta de kommande dagarna, menar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Det finns ett lågtryck med en hel del skurar i området. Det kan komma regnmängder på 100–200 millimeter och det är inte helt osannolikt att det kan komma mer lokalt, säger han.

Men efter helgen ser molnen ut att skingras en aning och regnet dra vidare norrut.

– Det håller i sig ett par dagar, men mattas av i mitten av nästa vecka, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.