Magnus Gunnarsson, IST-officer, packar nödproviant och läkemedel. Foto: Niclas Berglund/SVT

Svenska räddningsarbetarna på väg till Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska team som ska hjälpa till i räddningsarbetet efter jordskalvet i Nepal är nu på väg till Katmandu. SVT:s reporter Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund finns med på planet. Deras bilder ser du i bildspelet ovan.

Den svenska hjälpinsatsen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har som så många andra, försenats kraftigt av problemet med landningstillstånd på Katmandus flygplats.

Insatsen kommer nu framför allt att handla om att bedöma risker i skadade byggnader och samordna hjälpinsatsen.

Jordbävning i Nepal

Planet, en Boeing 737 från Jordan Aviation, är lastad med bland annat stora evakueringstält för drabbade på landsbygden, läkemedel och nödproviant.

– Vårt ansvar kommer också att handla om att bygga upp kommunikationen på plats mellan olika drabbade områden, berättar insatschefen Lars-Göran Uddeholm för SVT Nyheter.

I går kväll lyfte det första fraktplanet från flygplatsen i Örebro och i dag alltså ytterligare ett plus ett passagerarplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet