Patric Nilsson är på semester i Thailand.

Svenske Patric Nilsson är i Thailand: ”Det finns en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Thailändare och turister uppmanas vara försiktiga efter det senaste dygnets explosioner i landet. Ännu har ingen tagit på sig dåden och det är framförallt ovissheten kring bakgrunden till dem som gör människor oroliga, säger de svenskar på plats som SVT Nyheter talat med.

Elva explosioner har skakat Thailand det senaste dygnet. I huvudstaden Bangkok som inte drabbats av något av attentaten har säkerheten ändå utökats och turisterna undrar vad det är som pågår, berättar Patric Nilsson som jobbar på UD och nu är på semester i Bangkok.

– Det finns en oro för att man inte vet vad som ligger bakom, om det kommer att eskalera, vad som kommer att hända. Man vet inte bakgrunden, det gör folk oroliga.

Bombdåd i Thailand

Metalldetektorer på hotell

På hans hotell får gäster nu gå igenom metalldetektorer när de passerar entrén – en säkerhetsåtgärd som sattes in efter detonationerna.

– Det känns obehagligt, det gör det. Jag var ute på stan under förmiddagen och man blir mer observant. Människor pratar om det. Alla blir påverkade såklart, men det är nog inte lika påtagligt här som det är i turistområdena.  

De thailändska myndigheterna har manat till försiktighet och händelseutvecklingen är lätt att följa via svenska ambassaden och den lokala medierapporteringen, berättar Patric Nilsson.

– Man märker att myndigheterna här tar det på allvar och har mobiliserat säkerheten, säger han.

I Hua Hin där fyra av de elva bomberna exploderat är man också försiktig.

”Alla försöker ta det lugnt”

Dan Lassus har bott i Hua Hin i över tolv år och firade sin födelsedag när bomberna började smälla.

– Jag hade min 50-årsfest på min restaurang i går. Nu har det smällt igen under förmiddagen. Enligt thailändska medier har de har hittat bomber på sjukhuset, på järnvägsstationen och i shoppingcenter. Totalt har de hittat elva bomber hittills, det måste vara en välorganiserad grej detta, säger Dan Lassus, som har bott i Hua Hin i över tolv år, till SVT Nyheter.

Han driver en hotellverksamhet som många svenskar besöker.

– Alla försöker ta det lugnt och hålla sig hemma åtminstone under dagen, eftersom detta verkar vara en stor och organiserad grej, så man vet aldrig vad som händer. I princip ingen är rädd eftersom många kunder är återkommande som kommer hit varje år. De är bara avvaktande och försöker undvika folksamlingar. Vi försöker ta det lugnt.

Påverkar turismen

Dan Lassus är orolig för hur sprängdåden kommer att påverka turismen.

– Problemet är ju att det här kommer att skrämma bort turister ännu mer härifrån. Nu håller vi oss hemma för att lokala myndigheter och poliser har sagt att alla helst ska hålla sig hemma för att de fortsätter att leta efter bomber. Du får röra dig, men med varsamhet.

Svenske Mikael Holmgren äger en restaurang på Patong i Phuket, som ligger cirka 500 meter från platsen där en av explosionerna inträffade. Han säger att det är mindre trafik och färre turister på stranden.

– Poliserna hade spärrat av lite ställen, annars har vi inte märkt så mycket, det är som vanligt, säger han till TT.

Mikael Holmgren tror att sprängdåden handlar om en protest mot staten, eftersom de inträffar på drottning Sirikits födelsedag.

– Det här är riktat mot thailändare och mot regeringsbyggnader. Det är inte riktat mot turismen, det är ingen fara här på restaurangen, vi kommer köra som vanligt i dag, men vi får se vad som händer under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Thailand

Mer i ämnet