Protestmarsch i Johannesburg mot tjuvjakt av elefant och noshörning den tredje oktober. Foto: AP

Sydafrikas noshörningar illa ute

Uppdaterad
Publicerad

Anti-tjuvjaktspersonal i Krugers nationalpark i Sydafrika lyckas inte skydda noshörningarna, som nu skjuts i allt högre takt av tjuvjägare.

Parkvakter och myndigheter i Sydafrika kämpar för att noshörningen ska överleva i landet. Men, tjuvjakt gör att framtiden för det stora djuret ser mörk ut.

Bara i Krugerreservatet är det mellan 12 och 15 grupper av tjuvskyttar som är verksamma, och det ser likadant ut i de andra nationalparkerna i landet. Det rapporterar brittiska Sky news.

Brottssyndikat

– Det finns en stor fattigdom i Sydafrika, och dessa tjuvjägare rekryteras av kriminella syndikat. Eftersom det är stora pengar inblandat, så tar de stora risker, säger parkvakten Rob Thomson.

Hans kollega Andrew Desmet blev skjuten och skadad av tjuvjägare.

– Ni förstår inte vilka enorma resurser, tid och ansträngning det krävs för att skydda noshörningarna, säger han till brittisk media.

Säljs som potensmedel

När noshörningen är dödad, sågas hornet av och säljs sedan som ingrediens till naturmedicin i Östasien. Den döda noshörningen lämnas kvar, och eventuella ungar får tas om hand av personal i parken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.