Sydamerikas jättar pressar Paraguay

Uppdaterad
Publicerad

Både Argentina och Brasilien har kallat hem sina ambassadörer från Paraguays huvudstad Asuncion. Landets två största grannar är kritiska mot den brådstörtade avsättningen av president Fernando Lugo.

Argentina tar hem ambassadören i direkt protest sedan en riksrätt fällt Lugo. Argentinas president Cristina Fernández kallade fällningen för en kupp.

Avsättningen i lördags fick redan samma dag ilskna kommentarer av Paraguays sydamerikanska grannländer och flera har sagt att de inte erkänner Lugos efterträdare, Federico Franco.

Paraguays president avsatt

Argentinas hemtagning av ambassadören i lördags blev den första konkreta reaktionen från grannarna.

Viktigaste handelspartnern

Brasilien följde snabbt efter. Dess regering vill konsultera ambassadören om riksrättsåtalet och avskedandet av Lugo, meddelar utrikesdepartementet i Brasília.

Brasilien är den viktigaste handelspartnern för lilla Paraguay, som ligger inklämt mellan Bolivia och jättarna Argentina och Brasilien.

Avsättningen av Lugo komprometterar ”demokratins fundamentala pelare”, skriver Brasiliens UD i ett uttalande, och tillägger att demokratin är väsentlig för den regionala integrationen. ”Brasiliens regering fördömer det summariska avskedandet av Paraguays ledare den 22 juni, vid vilket han inte var tillförsäkrad hela rätten till försvar”.

Söker Lugos hjälp

Den nya presidenten i Asunción, Franco, vädjar nu till sin företrädare om hjälp med att lugna ner de upprörda grannländerna för att dämpa spänningen i regionen. Franco vill övertyga dem om att riksrätten var laglig.

Lugo fälldes för att han enligt åtalet inte skött sitt arbete vid avhysningen av marklösa bönder i förra veckan, då 17 människor sköts ihjäl.

Franco, som var Lugos vicepresident, svor presidenteden drygt en timme efter riksrättens utslag och ska leda landet under resten av den pågående mandatperioden som tar slut nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paraguays president avsatt

Mer i ämnet