Paraguays HD tar inte upp ”kupp”

Publicerad

Paraguays avsatte president Fernando Lugo får inget stöd från landets högsta domstol för sin uppfattning att han utsatts för en författningsvidrig kupp.

Domstolens tre domare avvisade Lugos klagomål utan kommentar. Lugo ansåg att den hastiga riksrättsprocessen i förra veckan, då kongressen avsatte honom på ett knappt dygn, stred mot grundlagen och hans rätt till en rättvis rättegång.

Lugo meddelade på måndagen att han tänker delta i det sydamerikanska handelsblocket Mercosurs möte i Argentina i slutet av veckan, för att redogöra för sin situation. Argentinas utrikesdepartement hade dessförinnan gjort klart att den nye presidenten Federico Franco inte är välkommen till mötet. Grannländerna som ingår i Mercosur har stängt av Paraguay i protest mot ”brottet mot den demokratiska ordningen” i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paraguays president avsatt

Mer i ämnet