En syrisk regeringssoldat på vakt i Daraya. Foto: TT

Syriska regeringsstyrkor har återtagit Daraya

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra års belägring har syriska regeringsstyrkor återtagit Daraya. De sista motståndarsoldaterna bussades ut på lördagen. Samtidigt fortsätter sammandrabbningarna i norra Syrien.

Daraya, som ligger i närheten av huvudstaden Damaskus, är ett känt fäste för oppositionen.

I torsdags nådde krigströtta parter en uppgörelse om att motståndarsoldater med handeldvapen och civila skulle släppas ut ur staden. Motståndargrupperna ska ha letts av de två islamistiska grupperna Ajnad al-Sham och Islams martyrer, skriver TT.

Syrienkriget

Staden är nu helt tom på motståndarsoldater, efter att de sista bussats ut till den motståndarkontrollerade staden Idlib, skriver BBC. Invånarna har förts till härbärgen i förorter till regeringskontrollerade Damaskus, skriver AP.

Det tog bara ett dygn att bussa ut de cirka 4.000 invånarna och 700 soldaterna.

Daraya uppges vara helt förstört efter en rad flyganfall.

Sammandrabbningar i norr

Samtidigt rapporteras kurdiska styrkor ha drabbat samman med turkiska stridsvagnar i norra Syrien. En turkisk soldat uppges ha dödats och tre skadats vid en raketattack mot en stridsvagn i närheten av Jarablus, uppger turkiska militärkällor till Reuters.

Tidigare i veckan skickade Turkiet in stridsvagnar över gränsen i syfte att hjälpa syriska motståndsgrupper att ta kontroll över staden Jarablus från terrorgruppen Islamiska staten. Men det var även ett försök att få stopp på kurdiska framryckningar, skriver BBC.

Enligt Jarablus militärråd, som backas upp av kurdiskledda Syriska demokratiska styrkorna, genomförde Turkiet flygräder mot flera av dess positioner i närheten av staden på lördagen.

Den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu rapporterar att Turkiet förstört en vapenarsenal och en postering som tillhörde ”terrorgrupper” inne i Syrien, skriver TT.

Ser YPG som terrororganisation

Turkiet betraktar kurdiska YPG-milisen som en terrororganisation, skriver TT.

Turkiet ser YPG som en förlängning av Kurdistans arbetarparti (PKK) som kämpar för självständighet sedan 1980-talet. PKK är terrorstämplat av EU och USA, men Turkiet har inte lyckats övertyga sina allierade i väst att betrakta YPG på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet