SVT:s reporter Jonas OHlin är på plats i London och rapporterar inför det brittiska valet. Foto: Ben Stansall/TT / SVT

Terrordådet kan påverka brittiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Många är oroliga för nya terrordåd och allt fler pekar nu ut säkerhet som den allra viktigaste valfrågan. Frågan är om det kommer gynna Tories eller Labour på valet på torsdag. Ett val som nu ser ut att bli väldigt jämnt. 

Svaret kommer blixtsnabbt.

– Säkerhet. Det är den viktigaste valfrågan nu. 

Val i Storbritannien 2017

Och den unge man som SVT Nyheter pratar med är långt ifrån ensam om att prioritera säkerheten. Efter tre terrordåd i Storbritannien på mindre än tre månader, varav två i centrala London, så är många oroliga för fler dåd, även om alla försöker ”keep calm and carry on”, alltså fortsätta sina liv och hålla sig lugna.

När konservativa Tories partiledare och tillika premiärminister Theresa May utlyste nyval i juni, så var frågan inte om hon skulle vinna utan om segern skulle bli stor eller väldigt stor. Och trots att nationella kriser ofta stärker den sittande regeringen, så har arbetarpartiet Labour knappat in i opinonsmätningarna.

Enligt en av de senaste opinionsmätningarna, som publiceras av The Telegraph, leder konservativa Tories nu endast med en procentenhet över Labour.

Madiha Raza. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Kritiserade nedskärningar av polisen

Theresa May har använt ”strong and stable” (stark och stabil) som slogan, men efter ett antal omsvängningar i politiken så har det slagit tillbaka på henne. Dessutom har det de senaste dagarna blivit allt mer fokus på att Theresa May under sin tid som inrikesminister var den som kraftigt skar ned på antal poliser. Hennes motståndare, Labourpartiets Jeremy Corbyn, har till och med krävt hennes avgång på grund av detta.

LÄS MER: Nordirland oroliga att knuffas tillbaka till innan freden

De senaste dagarna har Theresa May skruvat upp retoriken ytterligare. I ett kampanjtal under tisdagskvällen, säger hon att hon är beredd att försvaga skyddet för mänskliga rättigheter för att underlätta utvisningar och hindra misstänkta terrorister.

Sörjande vid London bridge

Vid London bridge, platsen för den senaste terrorattacken, då tre män i en skåpbil körde på flera människor och sedan attackerade många med knivar, ligger en stor hög med blommor. Cathlin Kennedy är en av många Londonbor som har tagit sig till brofästet för att hedra offren och sörja. Hon försöker se det ljusa i mörkret och säger att folks godhet ger henne hopp. Samtidigt är hon rädd för ytterligare terrordåd. 

– Ja, man blir väldigt vaksam. Man vet inte var man är säker. Det är väldigt sorgligt. 

Charlie Cawood, som bor i Ilford i östra London, är en av de som inte ser säkerhet och terrorism som det största problemet i England. Han radar upp hjärtefrågor.

”Många unga gillar inte Theresa May”

Bland annat tycker han att det är viktigt att offentliga musikskolor får tillräcklig finansiering och att arbetet mot depressioner och självmord förbättras. Han menar att det är alldeles för långa kötider för de som behöver hjälp med psykiska problem och att alldeles för många unga tar livet av sig, trots att många liv skulle gå att rädda. 

– Det är ett problem som politikerna verkligen måste ta tag i.

Charlie Cawood Foto: Jonas Ohlin/SVT

LÄS MER: Labour knappar in inför valet i Storbritannien

Han kommer att rösta på Labour på torsdag och han hoppas att många unga tar sig till vallokalerna. 

– Många unga gillar inte Theresa May, så om valdeltagandet bland unga blir högt så kommer det gå dåligt för henne, säger han. 

Samtidigt som allt fler lyfter fram säkerheten, antal poliser och rädslan för nya terrordåd, så finns det en växande rädsla över att rasismen mot muslimer i allmänhet ska ta fart. 

– Det har redan varit attacker. Muslimer har attackerats i sina hem. Det har bankats på dörrar och damer har blivit slagna i huvudet med hammare, bara för att de är muslimer. Vi är rädda, men vi tror på polisen och rättsväsendet, säger Mr Hasanie, som är talesperson för Dawoodi Bohra Muslimerna i London.

Manifestation för offren

Under måndagen hölls en manifestation i Potters Fields Park alldeles vid stadshuset, för att hedra offren för det senaste terrordådet. Flera olika muslimska organisationer närvarade för att ta avstånd från dådet. 

Madiha Raza, som arbetar för hjälporganisationen Muslim Aid, menar att det är viktigt att hålla ihop samhället. 

– Det är viktigt att visa solidaritet och visa att vi alla tillsammans står mot den här slags attacker, säger hon. 

Är du rädd för att det kommer flera attacker? 

– Jag ber för att det inte ska hända igen, men självklart kan man aldrig veta det.

LÄS MER: Väljare pressar Labour-ledaren om kärnvapen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet