• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Med mindre än en vecka kvar till valdagen fortsätter Corbyn att knappa in på May, som länge såg ut att gå mot en enkel storseger. Foto: TT

May och Corbyn utfrågade inför valet i Storbritannien

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May och oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn deltog var för sig under fredagskvällen i mediebolaget BBC:s tv-sända utfrågningar inför valet den 8 juni.
Corbyn fick bland annat frågan om han skulle vara beredd att använda kärnvapen.

Premiärminister Theresa May fick flera frågor om brexit. Hon sade sig vara övertygad om att Storbritannien kan få en bra uppgörelse med EU i förhandlingarna om utträde.

– Jag har sagt att jag tror att ingen uppgörelse vore bättre än en dålig uppgörelse. Nu är jag övertygad om att vi kan få till stånd en bra uppgörelse med rätt plan för de förhandlingarna, för jag anser att en bra uppgörelse är i vårt intresse och resten av EU:s intresse, sade May.

Hon konstaterade att det finns politiker i Europa som uttrycker vilja att bestraffa Storbritannien för brexit.

– Vi måste vara beredda att stå upp Storbritannien. Vi måste vara beredda att gå in där och erkänna att vi inte är villiga att acceptera en dålig uppgörelse, sade May.

LÄS MER: Theresa May vill hålla nyval i Storbritannien

Miljölagar

Jeremy Corbyn fick bland annat frågan om vad som händer med miljölagstiftningen när Storbritannien lämnar EU. Hans ambition är att få överstatlig lagstiftning integrerad i brittisk lag, förklarade han.

Han fick frågan om hur han ställer sig till att använda kärnvapen och svarade att han inte skulle vara den förste att trycka på knappen.

Corbyn pressades av publiken om han överhuvudtaget skulle vara redo att använda kärnvapen. Han svarade att det är bättre att arbeta fredsförebyggande för att slippa använda kärnvapen.

LÄS MER: Pressat Labour blickar åt vänster

Knappar in

Med mindre än en vecka kvar till valdagen fortsätter Corbyn att knappa in på May, som länge såg ut att gå mot en enkel storseger. Enligt en opinionsundersökning från Ipsos MORI leder hennes konservativa parti nu med fem procentenheter, jämfört med 15 procentenheter för bara två veckor sedan, rapporterar Reuters.

I undersökningen landar de Konservativa på 45 procent och Labour på 40. Men resultaten i brittiska opinionsundersökningar varierar stort på grund av att landet har enmansvalkretsar.

LÄS MER: Spänningen stiger i brittiskt val

May har kritiserats för att hon inte ställde upp i en tv-sänd valdebatt i onsdags, dit hon i stället skickade sin inrikesminister. May vidhöll att hon föredrar att möta väljarna öga mot öga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet