Theresa May håller oväntat en pressträff vid lunchtid på tisdagen. Foto: TT

Theresa May vill hålla nyval i Storbritannien

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill hålla nyval den 8 juni för att skaffa sig ett starkt politisk mandat i brexitförhandlingarna. I morgon tar parlamentet ställning till frågan.
– Vi har en unik möjlighet att få det här gjort, säger hon.

I flera månaders tid har Theresa May sagt sig vara emot ett nyval. Men efter ett ministermöte på tisdagsförmiddagen gjorde hon ett oväntat uttalande utanför sitt kontor på 10 Downing Street, skriver BBC.

Beskedet var att hon vill hålla nyval den 8 juni.

Theresa May behöver parlamentets stöd för att genomföra ett val före 2020 och i morgon hålls en omröstning i underhuset.

LÄS MER: Statsvetaren: Ett gyllene tillfälle

Har ”rätt”plan för brexit

Theresa May hävdar att hon motvilligt har ändrat uppfattning, eftersom Storbritannien behöver stabilitet och ett starkt ledarskap efter förra årets folkomröstning om brexit. Hon säger att enigheten i landet ökar, men inte i Westminster (regeringskvarteren i London reds. anm.), skriver BBC.

– Jag har kommit fram till att det enda sättet att garantera visshet och säkerhet de kommande åren är att hålla det här valet, säger hon.

Premiärministern hävdar att regeringen har ”rätt” plan för att förhandla med EU, men anklagar oppositionen för att försvaga dess förhandlingsposition genom att spela politiska spel. Det riskerar enligt May möjligheten ”att göra brexit till en succé”.

Enligt May har Labour hotat att rösta emot den slutgiltiga brexituppgörelsen, samtidigt som medlemmar i överhuset svurit att ”kämpa emot varje steg vi tar”.

– Om vi inte håller ett allmänt val nu kommer deras politiska spel att fortsätta och förhandlingarna med Europeiska unionen att hamna i sitt svåraste läge under upptakten till nästa allmänna val.

Nu utmanar premiärministern oppositionspartierna att visa att de menar allvar.

– Att visa att ni inte bara är emot regeringen för sakens skull, att visa att ni inte behandlar politik som ett spel.

LÄS MER: May: Våra bästa dagar ligger framför oss

Oppositionen positiv

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är positiv till beskedet, och menar att ett nyval ger Skottland chansen att stärka sitt mandat för att besluta om sin egen framtid. Hon kallar Mays beslut för en ”stort politisk felbedömning” med tanke på Skottland, skriver Reuters.

Labourledaren Jeremy Corbyn välkomnar också ett nyval och säger att det kommer att ge folket ”en chans att rösta för en regering som sätter majoritetens intressen i första rummet”. 

Liberaldemokraternas ledare Tim Farron anser att det här är folkets chans att ändra landets riktning.

”Om ni vill undvika en katastrofalt svår brexit. Om ni vill hålla kvar Storbritannien i den inre marknaden. Om ni vill ha ett Storbritannien som är öppet, tolerant och enat, det här är er chans”, skriver han på Twitter.

LÄS MER: Theresa May gör slut med EU i åttasidigt brev

Pundet svängde uppåt

Inför uttalandet föll det brittiska pundet med nästan en cent mot dollarn, samtidigt som värdet på statsobligationerna sjönk till sitt lägsta värde sedan mitten av oktober, rapporterade Reuters.

Londonbörsen hade redan inför Theresa Mays tal inlett handelsdagen nedåt. Fallet tilltog dock till minus 1,2 procent till den lägsta nivån sedan februari för FTSE100-index sedan May sagt att hon vill ha nyval i juni. Efter uttalandet stärktes det brittiska pundet till den högsta nivån sedan december mot kronan, medan räntorna på brittiska statspapper stiger, skriver TT.

LÄS MER: Brexit-guide: Fyra frågor och svar om vad som händer nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet