Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skrev under handelsavtalet med EU redan i december – och nu har även EU-parlamentet gett tummen upp till TCA. Foto: AP/TT

EU godkänner handelsavtal efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har med en överväldigande majoritet röstat igenom handelsavtalet med Storbritannien efter brexit – nästan fem år efter det att landet beslutat att lämna unionen.

”Goda nyheter”, skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Handels- och samarbetsavtalet (TCA) skrevs klart på julafton förra året och det brittiska parlamentet har redan förpliktat sig att följa det. I väntan på Europaparlamentets definitiva godkännande har överenskommelsen redan trätt i villkorlig kraft – och nu är det sista formella hindret passerat.

Ratificeringen av avtalet röstades igenom i EU-parlamentet med 660 röster för, 32 nedlagda och bara 5 emot, rapporterar AP.

Boris Johnson: Ser fram emot nytt förhållande

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar resultatet för ”goda nyheter” och skriver på Twitter att det nu är dags att ”se fram emot ett nytt förhållande med EU och ett mer globalt Storbritannien”.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att hon ”varmt välkomnar” godkännandet av avtalet:

”TCA utgör grunden för ett starkt och nära partnerskap med Storbritannien. Ett trofast genomförande är väsentligt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.