Till höger EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic flaggar för juridiska åtgärder mot Storbritannien pch till vänster hans brittiske motpart David Frost. Arkivbild. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/TT, Alastair Grant/AP/TT

Nytt brexitbråk mellan EU och Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

EU har dragit igång juridiska åtgärder mot Storbritannien med anledning av britternas ensidiga beslut att förlänga övergångsperioder kring handeln med Nordirland, något som Bryssel anser strider mot brexit-avtalet, rapporterar TT.

Bryssel skickade på måndagen två brev till London. För det första har man skickat ett formellt meddelande om att EU nu inleder en överträdelseprocedur när det gäller reglerna kring den fria rörligheten för varor, något som i slutändan skulle kunna leda till böter för Storbritannien.

EU-kommissionens brexitansvarige, viceordförande Maros Sefcovic, har även skickat ett brev till sin brittiske motpart David Frost, där han uppmanar Storbritanniens regering att ”rätta till och avhålla sig” från ensidigt agerande och i stället inleda samtal med EU.

Strid om övergångsregler för Nordirland

Striden om övergångsperioderna handlar om när och hur olika varor ska inspekteras för att uppfylla de villkor kring handeln med Nordirland som parterna enats om i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Enligt avtalet ska EU:s tullregler gälla på Nordirland för att på så sätt undvika en hård gräns på Irland, vilket i praktiken innebär en tullgräns mellan hamnar i Nordirland och resten av de brittiska öarna. 

Tidigare den här månaden förlängde den brittiska regeringen ensidigt övergångsperioden för kontroller av livsmedelsimport till Nordirland fram till den första oktober i år, uppger Reuters. Övergångsperioden gällde från början fram till och med den sista mars.

Storbritannien hävdar å sin sida att man inte brutit mot brexitavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.