Så ska EU undvika handelskrig med Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

EU vill slopa flera kontroller på varor på väg till Nordirland, som infördes när Storbritannien lämnade EU:s gemensamma marknad. Det framgår i ett förslag som presenterades under onsdagskvällen.

Men om Storbritannien accepterar det är långt ifrån självklart, enligt SVT:s korrespondent Anna-Maja Persson.

– Nu väntar tuffa förhandlingar och om de inte kommer överens, ja då kan det leda till handelskrig i förlängningen. 

Enligt EU:s kommissionär Maros Sefcovic har kommissionen behövt vända ut och in på sig för att komma fram till förslaget som presenterades under onsdagen, berättar Anna-Maja Persson, SVT:s korrespondent i London.

– Han sa att det var ett robust paket som ger förbättrade möjligheter.

Det som nu föreslås är exempelvis kontrollundantag för många växter, frysta varor och särskilda brittiska korvar och andra varor av ”nationell karaktär”, samt att pappersarbetet vid tullen halveras.

”Vill bevara freden i Nordirland”

Samtidigt kräver man att Storbritannien garanterar att varorna sedan stannar i Nordirland, och inte förs vidare till EU-medlemslandet Irland.

– Syftet med alla de här delarna är att man ska bevara freden i Nordirland. Det är det viktigaste, det sa Maros Sefcovic väldigt tydligt. Och att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland, säger Anna-Maja Persson.

Hon bedömer dock inte risken för handelskrig som undanröjd.

– Det här är bara början och de är på kollisionskurs, EU och Storbritannien.

Storbritannien vill bland annat att en internationell skiljedomstol ska avgöra eventuella tvister, vilket EU vägrar eftersom EU-domstolen har den rollen i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.