Den brittiska regeringen har gått ut med en ny plan för att ”dra nytta av friheterna” som Brexit har fört med sig. En av dessa friheter är att åter igen tillåta de brittiska måttenheterna. Foto: Storyblocks/SVT

Efter brexit: Johnson nobbar kilokrav – vill ha tillbaka pounds

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen har gått ut med en ny plan för att ”dra nytta av friheterna” som brexit har fört med sig. En av dessa friheter är att åter igen tillåta de brittiska måttenheterna vid till exempel försäljning av livsmedel.

Det var under torsdagen som Cabinet Office, den brittiska motsvarigheten till Statsrådsberedningen, lanserade de nya planerna som ska förändra regler och direktiv från tiden innan brexit så att de hamnar mer i linje med brittiska folkets intressen.

Kronsymbol på ölglas

Förslagen handlade bland annat om AI-användning, digitala körkort och att åter igen tillåta pubar att använda den traditionella kronstämpeln som ensam märkning på bland annat ölglas. Stämpeln markerade att glaset rymde exakt 1 pint eller en halv pint.

År 2007 infördes krav på att använda en CE-märkning på glasen i linje med resten av EU. Även om många tolkade det som ett förbud mot kronstämpeln var det fortfarande tillåtet – så länge den inte kunde förväxlas med CE-märkningen, enligt Daily Express.

Kilogram blir pounds

Men förslaget som kanske har väckt flest reaktioner är att åter igen tillåta de brittiska måttenheterna – som till exempel pounds, ounces och pints – vid försäljning av livsmedel och andra varor.

Under landets tid i EU:s inre marknad var de tvungna att använda de så kallade SI-enheterna, till exempel kilogram och meter.

Vad kan detta få för följder? Hör Patrik Norqvist, lektor i rymdfysik, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.