Förhandlingarna mellan världsledarna tycks ha stött på patrull. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Handelsavtal mellan Storbritannien och USA dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Ett frihandelsavtal mellan Storbritannien och USA efter Brexit ser ut att dröja. När Johnson och Biden möttes i New York gav båda bilden av att förhandlingarna stött på problem, rapporterar BBC.

Efter Brexit har premiärminister Boris Johnson upprepade gånger påtalat behovet av ett frihandelsavtal med USA. Ett avtal skulle innebära lägre avgifter, vilket i sin tur skulle leda till ökat utbyte mellan länderna.

När premiärministern besökte Vita huset på tisdagen var det därför många som trodde att handeln skulle stå högst på världsledarnas agenda. Joe Biden gav dock en annan bild när han mötte pressen inför mötet.

– Vi kommer diskutera det lite grann. Vi kommer behöva arbeta igenom det där, sade presidenten.

”Amerikanerna är hårda förhandlare”

Tidigare i veckan gav Johnson också bilden av att förhandlingarna stött på patrull.

– Vill vill ha ett avtal, men då vill vi ha ett bra avtal. Amerikanerna är hårda förhandlare, sade Johnson.

Samtidigt har länderna nåt vissa framgångar när det gäller handeln, enligt Johnson. Det handlar bland annat om export av brittiskt kött och whisky samt flygplanstillverkning, säger premiärministern till Sky News.

Kan ingå avtal med Kanada och Mexiko

Tidigare har Johnson haft siktet inställt på ett eget frihandelsavtal med enbart USA, men enligt källor till BBC rör sig förhandlingarna istället mot ett annat alternativ. Storbritannien skulle kunna ingå i det avtal som redan finns mellan USA, Kanada och Mexiko.

– Frågan är bara om USA är redo. Bollen är på deras planhalva, säger en källa med insyn i den brittiska regeringen till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.