Xi Jinping talade genom en förinspelad film inför generalförsamlingen i New York, och lovade att Kina ska öka tempot i bekämpningen av klimatkrisen. Foto: Mary Altaffer/TT

Kina ska sluta finansiera kolkraft utomlands

Publicerad

Kinas ledare Xi Jinping säger under ett tal i FN:s generalförsamling att Kina ska sluta finansiera kolkraftverk i andra länder. Det skulle innebära att massiva investeringar flyttas från den energibranschen som påverkar klimatet negativt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Kina kommer öka stödet för andra utvecklingsländer för att utveckla grön och koldioxidsnål energi och kommer inte att bygga nya kolkraftprojekt utomlands, säger Xi Jinping i ett förinspelat tal till församlingen.

Kina har utvecklat massvis med infrastrukturprojekt runt om i världen och har varit öppna för kolkraftprojekt utomlands fram till nu, rapporterar AFP. Kina fortsätter dock att utvinna energi från kol på hemmaplan, med löfte om att vara fria från kolkraft först år 2060.

De nya åtaganden från Kina att ta mer ansvar för att minska på koldioxidutsläppen och bekämpa klimatkrisen kommer innan FN-konferensen i Glasgow i november. Då är förhoppningen att höja ambitionerna för Parisavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.