Turkiets president Tayyip Erdogan, som under tisdagen talade på FN:s generalförsamling, öppnar för att landet ska ratificera Parisavtalet. Foto: Spencer Platt/POOL/TT

Turkiet öppnar för att ratificera Parisavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kan komma att ratificera Parisavtalet inom kort. Det uppger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal på FN:s generalförsamling, rapporterar bland andra Sveriges Radio Ekot.

Avtalet ska presenteras för det turkiska parlamentet i oktober, säger Erdogan på tisdagen. Om det godkänns blir Turkiet det sista av G20-länderna att ratificera avtalet, uppger nyhetsbyrån Reuters. Målet, enligt Erdogan, är att ha ett godkännande klart innan FN:s klimatkonferens i Glasgow i november.

Att ratificera ett avtal innebär att man som stat binder sig till en internationell överenskommelse.

Turkiet har avvaktat med att ratificera avtalet på grund ”orättvisor gällande ansvarstagande”, säger presidenten enligt Reuters. Erdogan hävdar att det nu skett framsteg på den punkten.

Det globala Parisavtalet togs fram 2015 i syfte att begränsa den globala uppvärmingen och minska utsläpp av växthusgaser. Ett av målen i avtalet är att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen till högst 1,5 grader.

Enligt en ny rapport av Climate Action Tracker (CAT) har nästan alla länder misslyckats med sin klimatpolitik för att klara målen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är Parisavtalet? Foto: Storyblocks/SVT

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet