Poliser inne på hotellet Bella Vista i Hurghada. Foto: Carl-Johan Ulvenäs

Terrorexperten: Växthus för modern terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Enligt terrorforskaren Hans Brun är det logiskt att attacken skedde i Egypten. – Det finns en lång tradition av attacker mot turister.

Hans Brun är forskare i kontraterrorism på Försvarshögskolan och förklarar dagens attack med att Egypten är ett land där det funnits en lång tradition av attacker mot turister.

– Egypten är något av ett växthus när det gäller modern terrorism. Man har en lång tradition av att producera terrorister men även ideologer i den här sfären. Och det finns också en lång tradition av attacker mot turister. Många nyckelspelare har sina rötter i Egypten och det finns en lång tradition av aktivism, säger han.

Hotellattack i Hurghada

Varför sker ofta attacker mot turister?

– Man vill attackera turistindustrin och skada den egyptiska ekonomin och öka möjligheterna att störta regeringen. Dessutom är det så att de flesta turister inte är muslimer så det är ett sätt att legitimisera terrorismen genom att peka på att man inte skadar muslimer, säger han.

Många osäkra uppgifter

I nuläget är det oklart vad som ligger bakom attacken men det är ännu osäkert precis som uppgifterna om hur många som skadats.

– Man måste ha is i magen. Nu kommer informationen att spruta ut. En del information kommer vara felaktig och en del information kommer vara riktig, säger Hans Brun, forskare i kontraterrorism på Försvarshögskolan.

Fakta: Andra terrordåd i Egypten

  • 1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.
  • 13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.
  • 31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.
  • 7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellattack i Hurghada

Mer i ämnet