Foto: TT

Tillfälligt eldupphör i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Ett fem dagar långt eldupphör har utlysts i Jemen av den saudiledda alliansen. Tanken är att humanitär hjälp ska kunna nå fram under tiden.

– Flygräderna har redan förstört allting. De har förstört skolor, universitet och sjukhus. De har förstört jordbruksmarken. Och vi kan inte få in någon mat eftersom hamnarna är blockerade. Jag fruktar för en svältkatastrof inom kort, säger den jemenitiske analytikern och krönikören Hassan al-Haifi i en intervju i RT.

Både Internationella Röda Korset och FN varnar för att det kan bli vatten- mat och energibrist inom kort i Jemen på grund av striderna.

Enligt den saudiska nyhetsbyrån SPA är det Jemens president, Abd Rabbu Mansur Hadi, som bett om eldupphöret. Han vill att ”maximalt med humanitär och medicinsk hjälp ska delas ut”.

Landsflykt

Hadi befinner sig på flykt i den saudiarabiska huvudstaden Riyadh tillsammans med stora delar av den jemenitiska regeringen.

De shiamuslimska Huthirebellerna har pressats tillbaka sedan den saudiledda alliansen i juni drev ut dem från hamnstaden Aden i söder och kringliggande trakter.

Saudiarabien och de tiotalet länder som deltar i alliansen vill återinsätta president Abd Rabbu Mansur Hadi som rebellerna drev bort i början av året. Saudiarabien ser Huthirebellerna som nära allierade med sin ärkefiende Iran.

Många döda

Meddelandet om eldupphör kom samtidigt med uppgifter från sjukhuskällor om att 35 människor dödats i en flygräd i Taiz i sydvästra Jemen.

Under fredagen dödades också mellan 55 och 120 människor och många skadades i ett flyganfall nära staden Mocka, enligt flera nyhetsbyråer. Enligt uppgifterna var de flesta dödsoffren civila, skriver Reuters.

– Vi vill inte att FN eller Amnesty International fördömer flygbombningarna. Vi vill att det internationella samfundet tar krafttag mot den här galenskapen, säger Hassan al-Haifi till RT.

Bakgrund: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick, och landet har sedan dess plågas av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog kontroll över delar av huvudstaden Sanaa förra året och har sedan dess utökat sin maktbas.

Fredsförhandlingarna beskrivs som svåra, i synnerhet som de olika delegationerna uppges vägra att sitta ner vid samma bord.

President Abd Rabbu Mansur Hadi leder en internationellt erkänd regering som tvingats fly landet och numera är baserad i Saudiarabien.

Sedan mars i år leder Saudiarabien en allians som bekämpar de Iranstödda Huthirebellerna.

Omkring 3 200 personer har dödats i konflikten i Jemen sedan i mars, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.