Foto: TT arkiv

Trump anser att Flynn borde vittna

Uppdaterad
Publicerad

”Demokrater och medier bedriver en häxjakt för att ursäkta valförlusten”. Det är president Trumps kommentar till att den sparkade säkerhetsrådgivare Michael Flynn verkar vara beredd att berätta om sina kontakter med Ryssland – om han garanterat slipper åtal. Nu anser president Trump att Flynn bör vittna.

På en pressträff på fredagkvällen (svensk tid) fick president Trumps pressekreterare Sean Spicer frågan om han anser att hans tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn bör vittna. Svaret var tydligt.

– Presidenten anser att han borde vittna, säger Sean Spicer.

Trump och Ryssland

Enligt Sean Spicer är inte administrationen orolig över vad Michael Flynn skulle berätta i ett vittnesmål.

Enligt tidningen Wall Street Journal har Michael Flynn sagt till FBI och personer inom kongressen att han kan vittna om sina otillåtna kontakter med Ryssland om han erbjuds immunitet och därmed inte riskerar åtal. 

Presidenten rasar

Men enligt ett Twitter-meddelande från president Donald Trump på fredagmorgonen amerikansk tid är det snarare från mediadrevet som Flynn borde begära immunitet:

Foto: Skärmdump Twitter

”Mike Flynn borde begära immunitet från den häxjakt (ursäkt för den stora valförlusten) av historiska proportioner som medier och det demokratiska partiet driver”

Härvan om Rysslands påverkan på fjolårets valrörelse i USA och Moskvas eventuella band till president Donald Trumps stab växer.

– Ingen förnuftig person. . . skulle gå med på att låta sig frågas ut i en så extremt politiserad, häxjakts-präglad miljö utan försäkringar om att inget orättvist åtal kommer att väckas, säger Flynn­s advokat Robert Kelner till The Wall Street Journal.

”Har något att berätta”

Enligt tidningen har Flynns erbjudande framförts till kongressens båda underrättelseutskott samt till den federala polisen FBI, men ingen ska ha nappat ännu. FBI har inte lämnat några kommentarer medan utskottets representant Jack Langer tillbakavisar uppgifterna.

– Flynn har definitivt något att berätta och det vill han också, om omständigheterna tillåter, säger Kelner.

Michael Flynn tvingades avgå i februari sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence.

Läs mer: USA:s nationella säkerhetsrådgivare sparkas

Att Michael Flynn vill ha åtalsimmunitet för att vittna om Trumpkampanjens eventuella kopplingar med Ryssland kan inte betyda annat än att han gjort något straffbart, enligt Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, till SVT Nyheter.

– Det är ytterligare vatten på kvarnen för de som tycker att det här är skumt, men det kräver rätt mycket för att det ska vara riktigt allvarligt, säger han.

Riksrätt inte uteslutet

Det är också stor skillnad på om Flynn på eget bevåg gjort något olagligt, eller om det skett på uppdrag av Trumpkampanjen.

Ett systematiskt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland, exempelvis kring läckta uppgifter om Hillary Clinton, och samordning kring agerande på delstats- och valkretsnivå, vore allvarligt, enligt Hallenberg.

– Då är det en fullständig konspiration, då är det inte uteslutet att det kan gå mot en impeachment (riksrätt). Vi är väldigt långt därifrån, men det är klart att Flynnärendet är en indikator på att det inte bara är rök, utan kanske lite eld där också, säger han.

LÄS MER: Trumps svärson ska höras om rysskopplingar

Fakta: Michael Flynns avgång

  • Michael Flynn avgick den 13 februari i år efter en månad som president Trumps säkerhetspolitiske rådgivare.
  • Han medgav att han diskuterat amerikanska sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören Sergej Kisljak vid ett flertal möten.
  • Flynn erkände att han ljugit om sina kontakter med Rysslands ambassadör för vicepresidenten Mike Pence.
  • Efter hans avgång avslöjades att Flynn tagit emot emot 600.000 kr i arvoden från ryska företag, däribland mediebolaget Russia Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet