Nordkoreas diktator Kim Jung-un inspekterar vad som påstås vara en vätebomb. Foto: TT

Trump om sanktionerna: ”Ingenting jämfört med vad som till slut måste ske”

Uppdaterad
Publicerad

FN har röstat igenom hårdare sanktioner mot Nordkorea. Men USA:s president Donald Trump tror att de får liten betydelse.

– Det är ingenting jämfört med vad som till slut måste ske, säger han.

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat igenom hårdare sanktioner mot Nordkorea sedan landet i början av månaden genomförde sitt sjätte kärnvapentest.

Sanktionerna, som är de hårdaste hittills, innebär bland annat ett totalstopp för landets textilexport och begränsningar av importen av bland annat råolja och naturgas, enligt Reuters.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Hårdaste sanktionerna mot Nordkorea hittills

”Ett litet steg på vägen”

Donald Trump kallar de hårdare sanktionerna mot Nordkorea för ”ett mycket litet steg på vägen”.

– Det är ingenting i jämförelse mot vad som i slutändan måste ske när det gäller att handskas med landets kärnenergiprogram, säger Trump till nyhetsbyrån Reuters.

Trumps uttalande tolkas av bland andra nyhetsbyrån AFP som att framför allt Kina kommer att pressas hårt för att få till ännu tuffare sanktioner mot landet.

LÄS MER: Analys: Sanktionerna – kompromiss med öppen dörr för dialog

Nordkorea och USA turas om att hota varandra. Senast förklarade Nordkorea att USA i händelse av nya FN-sanktioner, ska orsakas ”den största smärta och det största lidande som landets någonsin genomlidit i hela dess historia”.

LÄS MER: SVT:s USA-korrespondent: ”Man vill strypa elitens tillgång till utländsk valuta”

Hotet bör tas på allvar

Det är inte första gången som tonläget är skarpt mellan just USA och Nordkorea men trots det bör hotet tas på allvar menar SVT:s Asienkorrespondent, Susan Ritzén.

– Vi ska tolka det med stort allvar. Den här gången var det ingen talesperson som uttryckte det här hotet utan det kom direkt från försvarsdepartementet. Så brukar det inte gå till och det visar att man har höjt hotnivån ytterligare ett snäpp.

LÄS MER: Kim Jong-un: Från medelmåtta till värsta diktatorn

LÄS MER: Detta vet vi om Nordkoreas kärnvapentest

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet