Diktatorn Kim Jong Un inspekterar vad Nordkorea hävdar är en vätebomb Foto: SVT / TT

Detta vet vi om Nordkoreas kärnvapentest

Uppdaterad
Publicerad

Vad har hänt?

Den 3 september utförde Nordkorea ett sjätte kärnvapentest. Enligt den nordkoreanska statstelevisionen var det en vätebomb som testades.

Nordkorea-krisen

Vad vet vi?

Uppgifterna om ett nordkoreanskt kärnvapentest kom sedan ett jordskalv med magnituden 6,3 registrerats från nordöstra Nordkorea i det område där landet tidigare har provsprängt kärnvapen. Den utlösta energin var minst tio gånger så stor som vid det förra kärnvapentestet i landet, uppger Japans meteorologiska myndighet. Den sprängningen, i september 2016, beskrevs i sin tur som Nordkoreas dittills kraftigaste.

Reaktioner?

Omvärlden fördömer Nordkoreas kärnvapensprängning i skarpa ordalag. Grannlandet Sydkorea reagerar med vrede:

– Ett absurt strategiskt misstag, säger president Moon Jae-in.

Även USA:s president Donald Trump har gått till angrepp mot Nordkorea och menar att pratet om att blidka landet inte kommer att fungera.

”Nordkorea är en skurkstat som har blivit ett stort hot”, skriver han på Twitter.

I ett pressmeddelande skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström: ”Det är ett allvarligt brott mot landets internationella förpliktelser, FN:s säkerhetsrådsresolutioner och principerna i provstoppsavtalet (CTBT). Nordkoreas agerande är ett hot mot internationell fred och säkerhet.”

Strängare sanktioner

Natten till tisdagen 12 september röstade FN för nya sanktioner mot Nordkorea. Sanktionerna är de hårdaste hittills. Totalförbud för textilexport och en begränsning av import av bland annat naturgas och råolja. Textil var Nordkoreas andra största exportvara 2016, efter kol och andra mineraler. Nästan 80 procent av textilen exporterades till Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet