SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten om Kim Jong-Uns hälsa. Foto: SVT

Uppgifter: Nordkoreas Kim Jong Un vårdas efter operation

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har inte setts i offentligheten på länge. Enligt sydkoreansk media återhämtar sig Kim efter en operation den 12 april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Många höjde på ögonbrynen när Kim Jong-Un inte deltog vid firandet av sin farfar Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april och det börjades spekulera om Kim Jong-Uns hälsa. 15 april är även Nordkoreas viktigaste högtid.

En amerikansk tjänsteman, samt en ytterligare källa, som ska ha insyn säger till CNN att USA tittar på underrättelser om att Kim Jong-Un har opererats och är i kritiskt tillstånd efter att ha genomgått en hjärtoperation.

Nordkorea-krisen

Sydkoreanska och kinesiska myndigheter uppger dock att de inte har några uppgifter om att den nordkoreanske ledaren ska vara allvarligt sjuk.

Uppges återhämta sig efter operation

Sydkoreanska Daily NK, en nyhetssajt som drivs framför allt av nordkoreanska avhoppare, citerar anonyma källor. De menar att Kim återhämtar sig efter en operation den 12 april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vad jag förstår har han tampats med hjärt- och kärlproblem sedan augusti i fjol, men det förvärrades efter upprepade besök till berget Paektu, säger en källa till sajten, enligt nyhetsbyrån.

Paektu är ett heligt berg som har stor symbolisk betydelse i Nordkorea. Berget anses bland annat ha varit födelseplatsen för Kim Jong Uns pappa, Kim Jong-Il.

Informationen inifrån Nordkorea, framför allt när det handlar om landets ledare, är hårt kontrollerad av myndigheterna. Det är ofta Sydkorea som har de mest korrekta uppgifterna om vad som pågår i landet, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

– Sydkoreanska källor hävdar att han har genomgått en hjärtoperation men att han återhämtar sig enligt plan, säger hon.

Även en tjänsteman vid det kinesiska utrikesdepartementet hänvisar till en källa som inte tror att Kim Jong-Un är allvarligt sjuk, rapporterar Reuters.

Syntes senast för 10 dagar sedan

Den nordkoreanske ledarens hälsa är omdebatterad, berättar Ulrika Bergsten.

– Han är helt klart överviktig, han har haft gikt, och redan i januari fanns det rykten om att han hade hjärtproblem. Att han har lite dålig hälsa vet vi, men hur allvarligt det är vet man egentligen inte, säger Ulrika Bergsten.

Enligt den sydkoreanska regeringen verkar Kim Jong-Un styra landet som vanligt och en talesperson för Blå huset, Sydkoreas presidentpalats, säger att de inte har några uppgifter som bekräftar rapporterna om Kim Jong Uns hälsa.

– Vi har inte heller sett någon oväntad utveckling inifrån Nordkorea, säger talespersonen enligt AP.

Sist Kim Jong-Un sågs till i statlig tv var den 11 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet