Foto: SVT

Uppgift: Projektiler från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har ännu en gång avfyrat oidentifierade projektiler över Japanska havet, uppger den sydkoreanska militären. För en vecka sedan sköt diktaturen iväg vad som, enligt Sydkorea, tycks ha varit två ballistiska kortdistansrobotar, från Wonsan på den nordkoreanska östkusten.

Den här gången har tre projektiler avfyrats från Sondok, inte långt därifrån.

”Militären håller uppsikt på ytterligare avfyrningar och upprätthåller beredskapen”, säger den sydkoreanska militären i ett uttalande.

Efter förra veckans uppskjutning rapporterade nordkoreanska statliga medier att landet hade testat ”långdistansartilleri” och att landets ledare Kim Jong-Un hade närvarat vid uppskjutningarna. Diktatorn ska ha uttryckt ”stor tillfredsställelse” och ska ha uppmanat soldaterna att träna hårdare.

De nya uppskjutningarna är de första på flera månader och kommer i en tid av dödläge i samtalen mellan USA och Nordkorea. Förra året genomförde Nordkorea 13 tester med minst 25 robotar. Sanktioner har införts mot landet av bland annat USA, Sydkorea och FN:s säkerhetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.