Kim Jong-Un Foto: KCNA/Reuters/TT

Kim Jong-Uns hot: Kan återuppta kärnvapentesterna

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att hans land kan överge sitt stopp för test av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar. Han säger också att ett nytt ”strategiskt vapen” snart kommer att visas upp.

”Det finns ingen anledning för oss att ensidigt binda oss vid åtagandet längre”, säger Kim enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un säger också i sitt tal att världen snart kommer att få se ett nytt ”strategiskt vapen”, som Nordkorea utvecklat.

”Säljer inte ut vår stolthet”

Kim anklagar USA för att skruva upp sina krav och inta en ”gangsterattityd”. Han nämner att USA har genomfört militärövningar med Sydkorea, ”trots att Trump personligen lovat att stoppa dessa” och skickat högteknologisk militär utrustning till Seoul.

”Vi kan aldrig sälja ut vår nationella stolthet”, säger den nordkoreanske ledaren och hotar med en ”chockartad aktuell handling” för att straffa USA.

Tidsfrist löpte ut

Sedan samtalen mellan Nordkorea och USA gått i stå har Nordkorea under hösten anklagat amerikanerna för att förhala processen, och hotat med ”slå in på en ny väg” om inte Washington gjort eftergifter senast till årsskiftet. Kim Jong-Un har även återupptagit sin retorik med bombastiska förolämpningar mot USA:s president Donald Trump.

Nordkorea har inte antytt vad den nya vägen innebär, men amerikanska militärer har spekulerat i att Pyongyang kan komma att provskjuta en långdistansrobot (ICBM), något landet inte gjort sedan 2017, då även kärnvapenprov stoppades.

Pompeo hoppfull

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien sade nyligen att Washington kommer att reagera med besvikelse om Nordkorea testar långdistansrobotar. Utrikesminister Mike Pompeo säger att han hoppas att Nordkorea kommer att välja fred framför konfrontation.

– Vi tror fortfarande att vi kan hitta en gemensam väg framåt för att övertyga Nordkoreas ledarskap om att deras bästa alternativ är att skapa större möjligheter för sitt folk genom att göra sig kvitt kärnvapen, sade Pompeo till Fox news på måndagen.

Trump svarar

USA:s president Donald Trump tror att Kim Jong-Un kommer att fortsätta på spåret kring kärnvapennedrustning, även om den nordkoreanska ledaren hotat med att testa ett nytt strategiskt vapen.

– Vi skrev under ett avtal, och pratade om kärnvapennedrustning. Det var den första meningen, ”kärnvapennedrustning”, som gjordes i Singapore. Jag tror att han är en man som står vid sitt ord, säger Trump på väg in till nyårsfirandet i Florida.

Fakta: USA och Nordkorea

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Efter flera ilskna och retoriska turer träffades den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Avtalet kritiserades dock för att innehålla alltför vaga krav på diktaturen.

Det var första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

De båda möttes igen i juni 2019, i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och enades om att fortsätta samtalen.

I oktober möttes förhandlare från Nordkorea och USA i Sverige för att blåsa liv i processen, men förhandlingarna avslutades utan några konkreta resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.